Guvernul a adus recent modificari programului Prima Casa, care a devenit ”O familie, o casa”, aducand mai multe schimbari printre care si varsta celui care cere un astfel de imprumut.
Care sunt schimbarile aduse programului Prima Casa
Printre schimbarile care sunt aduse programului Prima Casa se numara, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei ce vor dori sa contracteze un credit garantat, in proportie de 80%, de catre stat. Concret, cei care vor putea beneficia de credite prin programul ce va inlocui actualul program guvenamental Prima Casa vor fi, potrivit proiectului, “o persoana sau o familie, formata din cel putin doi membri adulti sau din minimum un adult si un copil”.
Un alt lucru important de mentionat este ca cei care au accesat deja programul Prima Casa nu vor putea beneficia de noul program.
O alta schimbare majora este legata de venitul solicitatnului si anume, acestea nu vor putea depasi 8.000 de lei pentru persoana singura, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formata dintr-un adult si doi copii si 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulti si cel putin doi copii. In initiativa legislativa nu se precizeaza exact la ce perioada se raporteaza veniturile, dar, cel mai probabil, este vorba despre veniturile lunare.
In ceea ce priveste varsta celor care vor putea accesa un astfel de program este de maximum 55 de ani.
Locuintele care vor putea fi cumparare prin acest nou program sunt cele cu o vechime de maximum cinci ani iar suprafata trebuie sa fie intre 50 si 100 mp si cel putin doua camere. Suma maxima care va putea fi accesata in acest program este de 120.000 de euro din care statul garanteaza 80%. Avansul prevazut este intre 5% si 10% din valoarea locuintei. La ora actuala, prin vechiul program Prima Casa, romanii puteau cumpara cumpara sau construi locuinte, statul garantand in proportie de 40% sau 50% din credit iar avansul minim este de 5% din valoarea