Cartofii copti ar putea fi o metoda eficienta de lupta împotriva constipatiei, asociata cu sindromul colonului iritabil, conform unor cercetari efectuate în Norvegia. Într-un experiment efectuat la Universitatea din Trondheim, Norvegia, cercetatorii au urmarit evolutia a 400 de pacienti ce sufereau de sindromul colonului iritabil, informeaza dailymail.co.uk. Oamenii de stiinta au descoperit ca un consum regulat de cartofi copti a redus aproape cu jumatate severitatea simptomelor de constipatie. Desi nu s-a stabilit cu claritate cauza acestui fenomen, oamenii de stiinta considera ca un rol important ar putea fi jucat de fibrele si amidonul din cartofi.
Virginia Ciobanu, medic fitoterapeut, considera cartoful o sursa buna de vitamine si minerale. Contine din abundenta potasiu, o cantitate semnificativa de calciu, magneziu, fosfor si fier. În tuberculi se mai gasesc si vitaminele C, B, B2, B6, PP B, D, K, E, acid folic, caroten si acizi organici. Datorita continutului ridicat de potasiu, cartoful are proprietati diuretice, de aceea este recomandat si în curele de slabire.
Constipatia comuna apare in general atunci cand materia fecala se deplaseaza prea lent prin tractul digestiv sau nu poate fi eliminata in mod eficient, aceste fapte facand scaunul sa se intareasca si sa se inchida la culoare. Cele mai comune cauze pentru acest tip de constipatie sunt o dieta neregulata sau stresul vietii cotidiene. Constipatia cronica poate avea mai multe cauze posibile, incepand cu un posibil blocaj la nivelul intestinului sau al rectului. Motivele variaza de la fisuri anale la cancer la colon sau oricare alt tip de cancer ce apasa pe colon. O alta posibila cauza este o problema cu terminatiile nervoase din jurul colonului si al rectului. Diverse afectiuni neurologice, precum scleroza sau boala Parkinson, pot afecta nervii care controleaza muschii cu un rol in deplasarea materiei fecale prin intestin si evacuarea acesteia. Alte posibile motive sunt legate de boli sau situatii ce deregleaza echilibrul hormonal al organismului, precum diabet, hipertiroidism sau sarcina.