vineri, 19 aprilie, 2024

Musca de măsline ar putea duce la o scădere cu 40% a producției de ulei de măslin, în Grecia

Distribuie:

Publicat:

Producţia de ulei de măsline a Greciei va fi mai mică cu 30% până la 40% în acest an, din cauza condiţiilor climatice propice muştei de măslin, o insectă care devastează această cultură, au declarat marţi pentru AFP mai mulţi oficiali din Ministerul grec al Agriculturii, conform Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului grec al Agriculturii, "este vorba de cea mai importantă scădere a producţiei din ultimii trei ani". Specialiştii dau vina pe temperaturile sub medie din timpul iernii precum şi pe precipitaţiile puternice din luna iunie care au favorizat dezvoltarea muştei de măslin, a precizat purtătorul de cuvânt. 

În luna noiembrie, Ministerul grec al Agriculturii a demarat un studiu ştiinţific pentru a analiza fenomenul şi eventuala corelaţie cu modificările climatice. 

Cele mai afectate sunt plantaţiile de măslini din Messinia şi departamentul Laconia din peninsula Peloponez (sud), aceasta fiind de altfel şi cea mai importantă regiune pentru producţia de ulei de măsline din Grecia. Doar insula Creta a fost scutită de proliferarea acestei insecte. 

La finalul unei reuniuni ministeriale pe acest subiect care a fost organizată săptămâna trecută, autorităţile de la Atena au solicitat acordarea de ajutoare de la fondurile UE de gestionare a crizelor, pentru a-i putea despăgubi pe producători. 

După Spania şi Italia, Grecia este al treilea mare producător mondial de ulei de măsline.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img