Conform unui nou studiu de specialitate, zaharul prezinta si riscul de a provoca moartea prematura.
Intr-un articol aparut in revista „The American Journal of Clinical Nutrition„, femeile care mananca cel mai mult zahar au un risc de moarte prematura cu 10% mai mare, in comparatie cu alte persoane, scrie ziare.com, care citeaza Fox News.
Expertii au studiat informatii referitoare la dieta a 350.000 de persoane si au urmarit sa vada cati oameni au murit de cancer sau boli de inima intr-un interval de 10 ani. Femeile care au consumat multe bauturi cu un continut ridicat de zahar au prezentat un risc mare de a muri.
In mod ciudat, consumul de zahar prin intermediul prajiturilor nu a crescut acest risc la fel de mult. Femeile care au consumat multa fructoza, un tip de zahar gasit in fructe, au avut si ele un risc mai mare decat cel mediu de a muri in aceeasi perioada de timp.
Fructoza duce la aparitia produsilor finali de glicare avansata, ei putand deteriora peretii arterelor. Consecinta este, in acest caz, ridicarea nivelului de colesterol din sange si chiar aparitia cancerului. De asemenea, fructoza duce la rezistenta la insulina, o problema ce preceda aparitia diabetului.