Înțelegerea patologiei de stenoză spinală – simptome, cauze și prevenire

0
83

Stenoza spinală este o afecțiune care poate provoca o gamă largă de simptome. Cele mai frecvente sunt durerile de spate, durerile de picioare și dificultatea de a se deplasa. Dacă nu este tratată, stenoza spinală poate duce la complicații grave, cum ar fi tulburări majore de echilibru sau disfuncții ale organismului. Înțelegând cu ce te confrunți, poți pune la punct un plan cuprinzător de tratament și prevenire, alături de medicul tău.

Care sunt simptomele stenozei spinale?

Stenoza spinală este o afecțiune care afectează măduva spinării și rădăcinile nervoase. Pereții canalului spinal sunt îngustați, ceea ce poate produce compresie pe măduva spinării sau rădăcinile nervoase din zona cervicală. Din cauza presiunii, apar anumite simptome care pot afecta activitățile zilnice. Uneori simptomele stenozei pot fi confundate cu cele provocate de o hernie de disc, însă în urma unui consult de specialitate, medicul va putea diagnostica stenoza și decide tratamentul potrivit. 

Cel mai frecvent simptom pe care stenoza spinala îl prezintă, este dificultatea de a merge sau de a sta în picioare, dar alte simptome pot include amorțeală și furnicături la nivelul brațelor și picioarelor, dificultăți în mers, dureri de cap, slăbiciune într-o parte a corpului, modificări de reflexe, spasticitate și probleme urinare sau incontinență sfincteriană.

Cum se diagnostică stenoza spinală?

Depistarea stenozei spinale implică, de obicei, o evaluare de către un medic specialist care va efectua o serie de teste clinice și un istoric medical complet. De asemenea, pot fi efectuate radiografii dacă există semne că problema se extinde dincolo de coloana vertebrală în alte părți ale corpului.

Tratamentul pentru stenoza spinală se concentrează, de obicei, pe ameliorarea simptomelor cât mai mult posibil și pe reducerea nivelului de inflamație. Opțiunile de tratament pot include intervenții chirurgicale, fizioterapie, medicamente sau combinații ale acestora. Unele persoane au nevoie de mai multe tratamente în timp pentru a-și recăpăta mobilitatea și calitatea vieții.

Prevenirea stenozei spinale

Există mai multe modalități prin care se poate preveni apariția stenozei spinale: menținerea unei greutăți sănătoase, efectuarea exercițiilor fizice regulate, evitarea comportamentelor riscante și accesul adecvat la asistență medicală. Cu toate acestea, prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul – așa că nu aștepta până când este prea târziu.

Prin urmare, pentru a concluziona, simptomele și cauzele stenozei spinale pot fi severe. Dacă această afecțiune nu este diagnosticată din timp, poate duce la complicații majore. În plus, există riscul de a dezvolta fracturi din cauza instabilității. Pentru a preveni sau a gestiona simptomele, programează-te la un medic neurolog pentru un plan de tratament personalizat și urmează sfaturile de sănătate ale acestuia.