Negocieri de pace discutate in Suedia in privinta situatiei din Yemen: un posibil schimb de prizonieri deschide calea unor tratative de pace

0
74

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a estimat, marți, că există șanse să aibă în ianuarie primele concluzii privind investigația făcută pe piața carburanților, astfel încât să înainteze și o propunere.

Bogdan Chirițoiu a spus, marți, în cursul unei audieri la Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului, că n-are o explicație privind prețurile la carburanți, care sunt mai mari din România decât în Bulgaria, dar sub media din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, în Bulgaria sunt cele mai mici prețuri la benzină din UE, urmată de România, iar, la motorină, România se află în a doua parte a clasamentului, sub media europeană, conform președintelui Consiliului Concurenței, informează mediafax.

Oficialul i-a dat acest răspuns senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a afirmat că nu i se pare normal ca românii să plătească mai mult pentru benzină și motorină decât bulgarii, în condițiile în care 30% din acestă producție provine din intern în România.

„Pe logica mea, problema la noi este că am o firmă foarte mare. La ei e mai rău, că au o firmă și mai mare. Lukoil-ul este mai mare decât este Petromul la noi. Vă dau dreptate, că nu am o explicație. Sper să o am într-o lună de zile (n.red. – în ianuarie) și să venim cu vreo propunere”, a precizat Chirițoiu.

Mai exact, în cursul audierilor, Chirițoiu a precizat că OMV Petrom are o cotă de aproximativ 50% din piața de carburanți, iar toate celelalte companii își stabilesc prețurile în funcție de prețurile acestuia, fără să existe o înțelegere propriu zisă.

În plus, în cursul lunii octombrie, oficialul de la Autoritatea de Concurență a confirmat că reprezentanții Consiliului și cei ai Ministerului Finanțelor Publice au început să studieze, dacă poate fi plafonat prețul la carburanți pentru o anumită perioadă. În prezent, Consiliul Concurenței analizează piața carburanților.

În acest context, Zamfir i-a cerut președintelui Consiliului Concurenței ca, la începutul lunii februarie, să vină în Parlament cu rezultatele analizei privind piața carburanților și piața bancară. „Noi punem întrebări sectorial. Adică cerem date”, i-a răspuns Chirițoiu, după câteva momente de pauză.

În plus, președintele Autorității de Concurență a subliniază că dacă Autoritatea este mințită chiar companiile mari sunt sancționate, reamintind sancțiunea aplicată Raiffeisen Bank, care a mințit într-o scrisoare către instituție.

„Domnul președinte, la începutul lui februarie, vrem raportul pe carburanți și celelalte acțiuni la celelalte bănci în legătură cu practicile înșelătoare”, a insistat ulterior Zamfir. De această dată, Chirițoiu nu a tăcut.

De asemenea, în cursul acestor audieri, președintele Consiliului Concurenței a afirmat că Autoritatea încă procesează datele colectate acum un an de la patru mari bănci, atunci când s-a referit la durata unei investigații. Mai exact, autoritatea a făcut inspecții inopinate, acum un an, la unele dintre cele mai mari patru bănci din sistemul bancar românesc, respectiv BCR, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank și Bancpost. „Viteză în timp real nu avem. Avem forță – amenzi mari. Oriunde în Eruopa o investigație din aceasta (n.red. – precum cea din domeniul bancar) ține doi ani. Nu suntem ca ANPC”, a precizat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a mai menționat că, în timpul inspecțiilor, autoritatea ia mai multe date de la companii, date pe care, ulterior, le verifică prin intermediul propriilor soft-uri. „Nouă trebuie să ne apară că Raiffeisen a vorbit cu BCR. Dacă n-am dovada comunicării între ei, nu putem. La asigurări avem faptul că au discutat între ei, la UNSAR, că piața merge prost și trebuie să crească prețurile”, a detaliat Chirițoiu. Oficialul de la Autoritatea de Concurență a mai spus că instituția nu a mai pierdut niciun caz de patru ani, dar pentru acest lucru trebuie să meargă în instanță cu dosare foarte bine puse la punct.

În plus, durata unei investigații este prelungită de întreaga procedură. Ulterior colectării datelor, Comisia Europeană trebuie să valideze toate cazurile mari, ca să nu fie o aplicare neunitară a legislației de concurență. Apoi, dosarul este trimis companiilor, care au alocată o lună pentru un răspuns. „Este o problemă cu care confruntă tot sistemul european. Suntem în linie”, a mai spus Chirițoiu. Acesta a subliniat că autoritățile de concurență se plâng că procedura durează prea mult mai ales în cazul sectorului IT-ului, unde tehnologia se dezvoltă foarte repede.

La începutul lunii decembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunțat că a efectuat inspecţii inopinate la Banca Comercială Română (BCR, locul 1 al sistemului bancar, ca active), Raiffeisen Bank (4), UniCredit Bank (5), Bancpost (9) şi la alte 21 de societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare. Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii.