Noaptea mintii intr-o zona din Romania. Covoare imbibate cu dezinfectant impotriva pestei porcine, la intrarea in sat

0
57

Locuitorii satului brailean Valea Canepii s-au opus vehement campaniei nationale de eutanasiere preventiva a porcilor din zona focarelor de pesta porcina africana. Rascoala lor a durat doua zile si s-a finalizat cu un Craciun anticipat si cu covor rosu cu dezinfectant.

In satul brailean Valea Canepii, pesta porcina n-a ajuns niciodata. Drept urmare, localnicii priveau viata, pana luni, 6 august, cu detasarea omului care stie ca are ce taia la Craciun, ca are din ce face toba, carnati, chisca si alte mosteniri culinare din mosi-stramosi.

Insa in acea zi de luni, universul lor ce parea de neclintit s-a intors deodata cu fundul in sus, odata cu vestea ca in satul vecin (Lanurile), aflat la doar 6 kilometri, a fost gasita molima. Ciuma porcilor, cum i-au zis ei.

Cum legea e clara – trebuie ucisi toti porcii, fara discriminare, din zonele aflate la o distanta mai mica de 10 kilometri de un focar de pesta porcina africana – taranii s-au pomenit imediat cu un „desant” de oameni in combinezoane albe, decisi sa decimeze populatia tutoror cocinelor din asezare „dezmierdata” anglofon, pe internet, drept „Cannabis Valley”.

O fotografie postata pe site-urile de socializare pe 9 august releva o noua fata a relatiei locuitorilor satului Valea Canepii cu pesta porcina africana. Dupa ce a negat-o, a huiduit-o si au lasat-o fara porci pe care sa-i infecteze, acum i-au pus covorul rosu la intrarea in sat.

Chiar daca imaginea poate sugera un soi de incropeala in realizarea filtrelor de dezinfectie, un veterinar cu vechi state (dr Nicolae Tureac) ne-a explicat ca un covor de genul celui fotografiat retine mult mai bine (fiind o tesatura complexa, din fibre naturale) substanta de dezinfectie, deci este eficient contra evaporarii, ca urmare nici nu trebuie stropit des cu solutie.

La urma urmelor, eficienta e mai mai importanta decat designul, mai ales ca legea nu spune ca materialele textile folosite la filtrele de dezinfectie trebuie sa fie de un anumit model sau de o anumita culoare.

Intr-un final, am deslusit si misterul faptului ca, desi s-au taiat o multime de porci la Valea Canepii, gratarele nu sfaraiau. „E postul Adormirii Maicii Domnului. Vorbim dupa 15 august”, a explicat un localnic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.