Asiguratorul RCA va avea obligatia de a efectua constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la notificarea facuta de catre persoana pagubita, potrivit unei modificari adoptate marti de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la norma 23/2014 privind asigurarea RCA.
Masura, care va intra in vigoare dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial, este menita sa urgenteze solutionarea dosarelor de dauna, in conditiile in care anterior nu era precizat clar in legislatie in cat timp trebuie facuta constatarea pagubelor, aceasta fiind una dintre cauzele intarzierii platii despagubirilor cuvenite.
„La art.39 (n.a din norma 23/2014 privind activitatea RCA) se introduce o noua prevedere, potrivit careia asiguratorul are obligatia de a efectua constatarea pagubelor in termen de maximum 5 zile lucratoare de la notificarea asiguratorului de catre persoana pagubita”, se arata in comunicatul transmis marti de ASF.
Norma 23/2014 nu prevedea un termen privind efectuarea constatarii pagubelor. Iata ce se mentioneaza in prezent in norma:
„Art. 39. – (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite in urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele pagubite se adreseaza in vederea avizarii daunei asiguratorului RCA cu care proprietarul vehiculului, raspunzator de producerea accidentului, a incheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanta de despagubiri, la Asociatia „Fondul de protectie a victimelor strazii” ori catre BAAR, in calitatea sa de birou gestionar. 17
(2) Avizarea unei daune in legatura cu producerea unui eveniment asigurat prin polita de asigurare RCA obliga asiguratorul RCA raspunzator sa deschida dosarul de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor, sa comunice in scris partii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea pretentiilor de despagubire si sa solutioneze cererea in termenul legal.
(3) Asiguratorul are obligatia inregistrarii tuturor documentelor depuse la dosarul de dauna”.
O alta modificare in legislatia RCA, care a fost aprobata marti de ASF, vizeaza abrogarea art.3, pct. c) si art.4, pct. c) din Norma 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accidente de vehicule.
Articolele abrogate „stipulau obligatia asiguratorului de a fi reprezentat in fiecare judet, prin unitati teritoriale, fiind instituita insa prevederea de a avea un reprezentant (personal specializat propriu sau mandatat) care efectueaza activitate de constatare si lichidare a daunelor pe intreg teritoriul Romaniei”.
Masura ASF este menita sa usureze activitatea asiguratorilor si sa inlesneasca patrunderea pe piata si a altor asiguratori RCA.