Un nou ghid de tratament publicat de Societatea Americana pentru Bolile Infectioase confirma recomandarile de pana acum pentru infectiile sinusurilor – antibioticele sunt ineficiente, de aceea fiind nerecomandate. Desi in SUA sinuzitele reprezinta al cincilea motiv motiv major pentru prescrierea de antibiotice, 90 pana la 98% din cazuri sunt declansate de virusuri, acestea nefiind afectate de antibiotice. Folosite necorespunzator in tratamente, acest tip de medicament stimuleaza dezvoltarea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice.
„Nu exista un test simplu care sa determine daca o sinuzita este de natura virala sau bacteriana, de aceea multi medici prescriu antibiotice pentru a fi siguri”, a explicat Dr. Anthony Chow, profesor emerit in boli infectioase la Universitatea British Columbia din Vancouver, si presedinte al consiliului care a publicat ghidul de tratament. „Insa, daca se dovedeste ca infectia era virala, antibioticele nu sunt un tratament eficient, dar sporesc rezistenta pacientilor, expunandu-i pe acestia la efecte secundare ce ar putea fi evitate si sporint costul ingrijirilor medicale.”
Un studiu anterior realizat pe 166 de pacienti cu sinuzita in Februarie de Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina a demonstart ca cei care au primit antibiotic nu au avut rezultate mai bune in tratament decat cei care au primit un placebo. Noul ghid de tratament contine si caracteristicile specifice acestor afectiuni pentru a-i ajuta pe doctori sa distinga mai bine intre sinuzitele virale si cele bacteriene. Astfel, o infectie bacteriana, ce trebuie tratata cu antibiotice, va prezenta urmatoarele simptome:
Simptomele persista timp de 10 zile (ghidurile anterioare recomandau sa se astepte 7 zile); Simptomele sunt grave, febra mare, dureri faciale etc, durand 3-4 zile la rand. Dupa perioada de asteptare, simptomele se agraveaza. In aceste cazuri, ghidul recomanda 5-7 zile de tratament cu antibiotic pentru pacientii adulti. Recomandarile anterioare indicau un tratament de minim 10 zile.