Nouă proiecte au fost selectate pentru finanţare în cadrul apelului Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice şi vor primi, în total, aproximativ 78 de milioane de lei, potrivit Ministerului Culturii, anunță news.ro.
Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator al Programului RO-CULTURA, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, a anunţat proiectele selectate pentru finanţare în cadrul apelului Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice.
Apelul a fost deschis în perioada 5 iunie – 12 noiembrie 2019.
Bugetul alocat apelului de proiecte a fost de 16 milioane de euro, iar valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordată unui proiect a fost cuprinsă între 200.000 de euro şi 2 milioane de euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Printre solicitanţii eligibili s-au numărat instituţiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.), unităţile administrativ-teritoriale, ONG-urile şi IMM-urile.
Apelul de proiecte a intrat sub incidenţa normelor europene şi naţionale privind acordarea ajutorului de stat, avizată favorabil de Consiliul Concurenţei.
În cadrul apelului au fost depuse în EMSC 27 cereri de finanţare în valoare totală de peste 206,63 milioane de lei (43,4 milioane de euro) reprezentând valoarea nerambursabilă solicitată, respectiv 280,16 milioane de lei (58,8 milioane de euro), reprezentând valoarea totală eligibilă solicitată.
În urma evaluării administrative şi a eligibilităţii 7 proiecte au fost respinse ca neconforme, iar 20 au fost admise în etapa de verificare tehnico-financiară. Dintre acestea, 17 proiecte au obţinut un punctaj egal cu sau mai mare de 70 de puncte, iar 3 proiecte nu au întrunit pragul minim.
Nouă proiecte sunt finanţate în limita bugetului disponibil. Între ele se numără iniţiative ale Complexului Muzeal Astra, Institutului Naţional al Patrimoniului, Municipiilor Timişoara şi Reşiţa.
Opt proiecte se află pe lista de rezervă.
Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice.
În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 şi 2014 şi cu 1,55 miliarde de euro pentru perioada de finanţare 2014-2021.