In mod normal, lentilele de contact nu duc la orbire. Se poate insa intampla asta daca sunt purtate necorespunzator. Si, de obicei, e vorba despre un obicei prost pe care il avem. De vina poate fi nestiinta sau ignoranta, ori chiar lenea.
In urma cu o saptamana, cazul unui tanar din Marea Britanie, care a orbit la un ochi din cauza ca a purtat lentilele de contact la dus facea inconjurul lumii. Insa e departe de a fi un caz singular. Acelasi lucru a patit si o femeie, de asemenea din regat.
Femeia, in varsta de 41 de ani, a mers la medic plangandu-se de vedere incetosata, durere la un ochi si sensibilitate la lumina la ochiul stang. Situatia dura deja de doua luni, se arata intr-un raport publicat de The New England Journal of Medicine, citat de Live Science, noteaza ziare.com.
Medicii au aflat insa cu stupoare ca femeia inotase cu lentilele si obisnuia sa faca dus cu ele. Asa s-a ales cu un tip de cheratita cauzata de un mic parazit, acanthamoeba. E un tip de infectie care afecteaza corneea. Acanthamoeba este un tip de amiba, care se gaseste in mod comun in apa, sol si aer. Riscul de infectare e mare atunci cand lentilele sunt curatate cu apa de la robinet sau atunci cand se face dus sau se inoata cu ele. Un test la care a fost supusa femeia a aratat ca, la ochiul stang, acuratetea cu care vedea era de numai 20/200. Practic, era oarba la ochiul stang.
Iar un alt test al corneei a aratat ca tot tesutul era afectat. Femeia a fost tratata cu medicamente, care au scapat-o de infectie. Dar si-a pierut mare parte din vedere la ochiul stang. A urmat un transplant partial de cornee, cu tesut provenind de la un donator decedat. Vederea a fost imbunatatita doar partial, insa, din fericire, pacienta a scapat de durere.