Cuvantul “paine” si sintagma “continut scazut de carbohidrati” nu prea au ce cauta unele langa altele. Nu exista paine care sa contina faina – fie ea alba sau neagra – si care sa nu aiba carbohidrati. Care ingrasa. Altfel spus, nu exista paine care sa nu ingrase.
Cu toate astea, au existat, la un moment dat, gospodine care si-au dorit sa slabeasca fara sa renunte la paine. Si au fost atat de tenace incat au descoperit o reteta-minune. Painea “nor” (cloud bread) se prepara fara niciun pic de faina. Iata, deci, o reteta de paine care nu ingrasa.
Se numeste paine “nor” intrucat este foarte pufoasa, usoara si aerata, exact ca un norisor.
Cea mai simpla reteta de paine care nu ingrasa
Ingrediente necesare pentru 6-8 painici
3 oua
3 linguri de crema de branza
1/4 lingurita de praf de copt
Cum prepari painea “nor”
Prepararea si coacerea dureaza aproximativ 20 de minute.
Preincalzeste cuptorul.
Amesteca galbenusurile oualor cu branza cu o lingura de lemn, pana se omogenizeaza. Separat, bate albusurile impreuna cu praful de copt pana se intaresc. Sunt suficient de tari atunci cand spuma de albusuri nu mai cade de pe tel.
Incorporeaza usor, cu ajutorul unei spatule, compozitia formata din galbenusuri si crema de branza. Este important sa amesteci foarte, foarte usor, pentru a nu sparge bulele de aer formate in albus. Altfel, painea nu va iesi pufoasa.
Acopera tava pe care o vei folosi cu hartie de copt. Ia cate o lingura de compozitie si asaz-o in tava. Ar trebui sa-ti isa 6-8 painici, de aproximativ 10 cm in diametru.
Tine painea la cuptor aproximativ 15 minute, la foc mediu. Scoate tava din cuptor si lasa painicile sa se raceasca.
Painea care nu ingrasa poate fi consumata sub forma de tartine unse cu pasta de avocado sau sub forma de sandvici, alaturi de sunca de Praga, rosii, castraveti.