Suntem învatati ca a minti este normal si ca cei mai multi oameni spun mici minciuni nevinovate. Dar poate ca acest lucru nu este adevarat. Intr-un articol recent publicat în Human Communication Research s-a constatat ca multi oameni sunt sinceri de cele mai multe ori, multi sunt sinceri chiar cu privire la minciunile lor, iar unii mint foarte mult. Rony Halevy, Bruno Verschuere (Universitatea din Amsterdam) si Shaul Shalvi (Universitatea Ben-Gurion) au aplicat chestionare pe 527 de oameni pentru a afla cat de des au mintit în ultimele 24 de ore. 41% dintre respondenti au indicat ca nu au mintit deloc, în timp ce doar 5% s-au dovedit a fi responsabili pentru 40% dintre toate minciunile spuse.
Pentru a afla daca respondentii au fost sinceri cu privire la frecventa cu care mint, au fost invitati sa ia parte la un test suplimentar de laborator. Au fost rugati sa dea cu zaruri si au primit o suma de bani în functie de numarul pe care au declarat ca l-au obtinut dupa aruncarea zarurilor. Pentru ca cercetatorii nu au putut vedea ce numere ies, participantii au fost liberi sa triseze si sa raporteze numere mai mari. Participantii care au admis ca mint mai frecvent au avut, de asemenea, castiguri mai mari la acest test de zaruri, indicand faptul ca participantii care au declarat ca mint mai des, chiar mint de multe ori. Statistic, scorurile lor au fost atat de neverosimile incat este mai probabil ca ei sa fi mintit in legatura cu numarul obtinut decat ca au fost foarte norocosi.
Studiile anterioare au descoperit ca, in medie, participantii la studiu admit ca mint de doua ori pe zi. Insa, cercetatorii spun acum ca acest lucru nu permite concluzia ca toata lumea minte. Deoarece aceasta este o medie, ofera o imagine distorsionata a diferentelor individuale în ceea ce priveste mintitul. "Faptul ca participantii care au indicat ca mint de multe ori au mintit mai des la testul cu zarurile demonstreaza ca acestia au fost sinceri cu privire la lipsa lor de onestitate", a spus Verschuere.