Numita premier in Moldova, Maia Sandu face PLANGERE la Consiliul Europei si Comisia de la Venetia

0
68

Premierul moldovean Maia Sandu a anunțat, luni, în debutul primei ședințe a noului Guvernul de la Chișinău, că va trimite o scrisoare Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția privind deciziile Curții Constituționale din Republica Moldova, informează site-ul Unimedia potrivit mediafax.

„Există multe speculații în presă, reitereze că obiectivul de dezoligarhizare a țării a stat la baza votului comun ACUM-PSRM. RM devenise un stat izolat din cauza unui dictator ieșit din minți. Votul din parlament nu a fost vreodată despre federalizare, Vă rog să înceteze toate speculațiile. Voi expedia Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția o scrisoare privin opinia cu privire la deciziile Curții Constituționale. Le calificăm arbitrare și ilegale”, a spus Maia Sandu, potrivit Jurnal.md.

Premierul le-a solicitat repetat instituțiilor de forță să nu blocheze activitatea instituților de stat.

Prima ședință a noului Guvern s-a desfășurat în clădirea Parlamentului, la ședință fiind prezenți șapte membri ai Executivului.

Ministrul de Interne Andrei Năstase propune demiterea șefului IGP, Alexandru Pânzari, în locul fiind numit fostul judecător Gheorghe Balan. „A avut permanent o atitudine corectă”, a spus Andrei Năstase.

Noul Guvern a fost învestit la data de 8 iunie curent, atunci când Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu în funcția de premier.

În același timp, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar și a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie curent.