Bogata in fibre, atunci cand este consumata moderat, berea ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular. Datorita compozitiei sale, berea poate creste cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel incat riscul aparitiei bolilor coronariene se poate reduce.
„Berea contine polifenoli cu proprietati antioxidante si ajuta la stimularea circulatiei sangelui. In plus, datorita ingredientelor sale naturale, este o foarte buna sursa de magneziu si potasiu, iar prin continutul de antioxidanti si fibre solubile poate contribui la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL)”, explica dr. Corina-Aurelia Zugravu, presedinte al Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, potrivit adevarul.ro.
Studii internationale arata ca un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenta a bolii cardiovasculare cu 25% mai scazut comparativ cu abstinentii. Studiile in randul populatiei pe subiecti cu hipertensiune au aratat ca un consum de alcool de pana la 660 ml de bere pe zi poate scadea riscul relativ de BCV cu pana la 40%.
Datorita compozitiei sale, berea poate creste cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel incat riscul aparitiei bolilor coronariene se poate reduce. Trebuie avut in vedere insa faptul ca beneficiile pentru organism pot aparea doar atunci cand ne incadram in limitele consumului moderat, acesta insemnand, mai exact, o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maximum 5%, spune medicul.
Boala cardiovasculara (BCV) este una dintre principalele cauze de deces in Europa. In ciuda unei scaderi semnificative in ultimii 30 de ani, aproximativ patru milioane de decese din cauza BCV sunt inregistrate anual in Europa, arata statistici recente ale Societatii Europene de Cardiologie. Acestea reprezinta 46% din totalul cauzelor de mortalitate in Europa.
Boala cardiovasculara (BCV) este cauzata in principal de arterioscleroza, o afectiune care blocheaza arterele ce alimenteaza cu oxigen si substante nutritive inima ti creierul. De asemenea, anumite afectiuni, precum diabetul zaharat, pot si ele spori riscul de BCV.
„Desi exista mai multi factori care pot influenta aparitia afectiunilor cardiovasculare, inclusiv factori genetici, stilul de viata pe care il adoptam joaca un rol extrem de important. Sedentarismul, o dieta nesanatoasa si neechilibrata pot accelera riscul de boli cardiovasculare. De aceea, este important sa adoptam o dieta echilibrata, care sa contina toate componentele alimentare esentiale: proteine, lipide si glucide”, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu.
Numeroase studii arata ca berea poate fi un adjuvant in prevenirea bolilor cardiovasculare, consumata cumpatat putand sa reduca incidenta acestora cu pana la 30%. Berea contine multe vitamine benefice organismului, printre care potasiu, magneziu si vitamine de tip B, dar si carbohidrati, asigurand corpului uman 15% din doza zilnica recomandata pentru aceste substante. In plus, consumata moderat, berea poate scadea nivelul de homocisteina din sange care, in cantitati mari, este un factor activ pentru producerea bolilor de inima.
Cinci beneficii:
1. Saraca in sodiu. Berea are continut ridicat de potasiu si este saraca in sodiu. Berea este o sursa bogata de magneziu, care scade probabilitatea formarii de pietre la rinichi.
2. Stimuleaza creierul. In timp ce consumul excesiv de alcool provoaca leziuni ireparabile la nivelul creierului, consumul moderat de bere stimuleaza functia creierului.
3. Protejeaza sistemul osos. Consumul moderat de bere protejeaza oasele datorita continutului sau ridicat de siliciu. Acesta este rapid absorbit de organism si stimuleaza consolidarea celulelor din sistemul osos, explicand efectul protector al berii asupra oaselor.
4. Regleaza tensiunea arteriala. Bautorii de bere au o tensiune arteriala mai mica, comparativ cu persoanele consumatoare de vin sau bauturi alcoolice spirtoase. Berea ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale si la relaxarea vaselor de sange.
5. Elimina toxinele. Berea este o sursa buna de fibre solubile, care imbunatatesc starea generala de sanatate a organismului, deoarece acestea ajuta la eliminarea toxinelor din tractul digestiv.