Propunerea legislativa privind activitatea de preventie in sanatate a fost adoptata tacit, miercuri, 6 aprilie, de plenul Camerei Deputatilor, in forma initiala.
Termenul pentru dezbatere si vot final — 1 aprilie — fiind depasit, propunerea legislativa se considera adoptata, in conformitate cu prevederile art.75 alin.(2) din Constitutie si ale art.113 din Regulamentul Camerei Deputatilor.
Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat.
In dezbaterile din plen, deputatii Marton Arpad (UDMR) si Ovidiu Gant (minoritati) au cerut modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor in privinta adoptarii tacite.
„Daca nu mai vrem sa adoptam tacit (…), va rog sa incercati sa trimiteti o adresa conducerii acestei comisii (Comisia pentru regulament — n.r.), sa ne facem treaba si sa depunem raportul, sa avem aceleasi reglementari ca la Senat, ca sa nu mai adoptam tacit legi pe care comisiile de resort au considerat ca e bine sa fie respinse”, a spus Marton Arpad.
Presedintele Comisiei pentru sanatate, Florin Buicu, a precizat ca legea trece tacit in forma depusa, desi raportul Comisiei pentru sanatate a fost de respingere.
„Proiectul depus a nascut in societatea civila un mare grad de nemultumire. Modificarile la acest proiect vor fi depuse la Senat, legea capatand din caracter organic un caracter ordinar”, a explicat Buicu.
In schimb, Lucia Varga a sustinut ca, in Comisia pentru sanatate, amendamentele depuse de PNL, in termen, nu au fost supuse dezbaterii, incalcandu-se grav Regulamentul Camerei Deputatilor.
Proiectul de lege privind activitatea de preventie in sanatate, in forma initiala, prevede ca romanii care refuza sa participe la programele de preventie pot fi obligati sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor.
Preventia se desfasoara in baza unei politici si a unei strategii pe termen mediu si lung, materializate sub forma unui program national de preventie multianual, care are subprograme anuale.
Politica, strategia si programul se aproba de Guvern, la propunerea Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate, o entitate care se infiinteaza prin aceasta lege si care urmeaza sa se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sanatatii. Finantarea acestor programe ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decat 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sanatate.
Orice cetatean are dreptul de a refuza participarea la programele de preventie, dar, in acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, partial sau in totalitate, costurile tratamentului.