O noua suspiciune de pesta porcina africana intr-o localitate vasluiana

0
94

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză în data de 17.11.2020, suspiciunea unui focar de pestă porcină africană ( PPA ) la trei porci domestici aflați într-o gospodărie pe raza localității Ivești, comuna Ivești, județul Vaslui.
Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost afluite la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri:

La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat în data de 17.11.2020 Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor şi a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în suspiciune la porcii domestici.

Punerea sub supraveghere a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală și interzicerea sacrificării porcinelor din exploatație.

Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.
Precizam că în cazul confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitar-veterinare.

Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.
Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului-județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421 121, fax 0235 421 278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către Direcția Silvică, A.J.V.P.S. și Asociațiile de Vânători, către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să se respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.
Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permaneță numărul de telefon este 0235.421 121, fax 0235 421.278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Această decizie a fost luată pentru a facilita cetăţenilor fie accesul la informaţii, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creşterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană.
Vom reveni cu comunicate ulterioare în funcție de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.