Oamenii de stiinta demasca latura intunecata a stimularii ”hormonului fericirii”

0
75

Medicamentele antidepresive pot stimula aparitia starilor anxioase, conform unui studiu recent. Serotonina este cunoscut ca ,,hormonul fericirii”. O descoperire recenta a dezvaluit ca medicamentul care stimuleaza producerea de serotonina pot inrautatii starile anxioase.

Desi sunt prescrise in tratarea anxietatii, medicamentele SSRI sun concepute pentru a ridica nivelul de serotonina din creier, insa acestea au efecte secundare ciudate asupra creierului. In unele cazuri ii fac pe oameni sa fie mult mai anxiosi sau sinucigasi. Intr-un nou studiu publicat in revista Nature, s-a prezentat faptul ca binecunoscuta serotonina care induce stari de fericire poate avea efecte secundare destul de puternice.

Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au transmis catre membrele cobailor un ;oc electric care a activat neuronii din zona creierului care se ocupa de starea de spirit si depresie, pentru a produce serotonina. Inmultirea artificiala a activitatii neuronale ii face, aparent, pe cobai sa fie mai anxiosi.

Profesorul Thomas Kash a declarat> ,,Speram ca vom putea identifica un medicament care sa inhibe zonele din creier care produc depresia, care ar putea fi utilizat in primele saptamani ale tratamentelor cu medicamente SSRI”. ,,Mult mai general, descoperirea ne ofera informatii mult mai aprofundate ale conexiunilor din creier care provoaca anxietatea si frica comportamentala a mamiferelor,” a adaugat el.

Conform National Health Service, SSRI este primul medicament utilizat in cazul depresiilor, deoarece in general are efecte secundare putine.  ,,Acestea pot fi suparatoare la inceput, dar starea se va imbunatati in timp”. Potrivit spacialistilor, efectele secundare comune pot include: ,,agitatie, tremurat sau anxietate, ameteala, vedere incetosata, dificultati in timpul actelor sexuale”.

sursa: descopera.ro