Coada calului, denumita stiintific equisetum arvense, este o planta folosita in scopuri terapeutice de mii de ani. In Roma Antica, coada calului era folosita atat pe post de medicament, cat si pe post de aliment.
Consumata sub forma de suc, ceai sau tinctura, aceasta planta medicinala este folosita pentru tratarea multor afectiuni, incepand de la bolile renale, artrita, tuberculoza si afectiunile vezicii biliare si pana la ameliorarea umflaturilor ori scaderea in greutate.
Coada calului este planta cu cea mai mare concentratie de siliciu, mineral important pentru organism.
Ingredientele active din coada calului au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, acestora datorandu-se multe dintre beneficiile acestei plante.
Beneficii coada calului
Coada calului este o planta cu calitati nutritionale deosebite, continand siliciu si calciu in concentratii importante. De asemenea, aceasta planta contine si fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, seleniu, sodiu si zinc, dar si vitamine precum A, B2, B3, B5, C si E. Antioxidantii precum flavonoidele, saponinele si taninul se regasesc, de asemenea, in coada calului, potrivit doc.ro.