Constipaţia sau evacuarea rară sau cu dificultate a scaunelor este o problemă de sănătate cu care se confruntă multe persoane, mai ales cele care au un stil de viaţă sedentar.
Este de dorit ca frecvenţa scaunelor să fie de unul pe zi. Sunt persoane care au 3 scaune pe săptamână, altele 3 scaune pe zi, fără a fi vorba de dereglări de tranzit intestinal. Este vorba de constipaţie dacă numărul scaunelor este mai mic de 3 pe săptămână.
Nu amâna mersul la toaletă!
Unele obiceiuri care ţin de alimentaţie sau de stilul de viaţă expun riscului de a face constipaţie. Hidratarea corespunzătoare (2 litri de apă pe zi) ajută la prevenirea îngreunării defecaţiei, însă nu rezolvă problema constipaţiei. Hidratarea trebuie însă să însoţească o alimentaţie cu aport suficient de fibre şi un stil de viaţă activ, cu 30 de minute de mişcare zilnic. Constipaţia poate să apară la cei care iau medicamente antiacide (mai ales cele cu calciu sau aluminiu), antihistamince, diuretice sau unele antidepresive. De asemenea, constipaţia poate fi cauzată de afecţiuni precum hipotiroidism, scleroza multiplă, depresia sau de boala Parkinson. Este bine de ştiut şi că obiceiul frecvent de amânare a defecaţiei poate duce la apariţia constipaţiei. De aceea, mergi la toaletă când ai nevoie, indiferent de cât de ocupat eşti.
Este bine de ştiut că laxativele nu trebuie folosite decât în cazuri rare. Administrarea excesivă a acestora poate afecta celulele nervoase din colon, alterând capacitatea naturală de contracţie a colonului.