Modificarea meniului zilnic poate contribui decisiv la imbunatatirea starii generale a pacientelor, reducand riscul de diabet de tip 2 si diminuand problemele de fertilitate. Iata care sunt cele mai frecvente greseli in cadrul meniului pentru sindromul ovarului polichistic:
1. Mananci prea multe fructe odata. Exista un mit legat de faptul ca femeile care au aceasta afectiune nu ar trebui sa consume fructe. Nu este deloc adevarat. Fructele nu au decat zahar natural si in niciun caz nu trebuie sa te gandesti ca o portie de fructe echivaleaza cu zaharul cubic. Fructele contin vitamine, minerale, antioxidanti si fibre care reduc nivelul glicemiei. Cu toate acestea, este o greseala sa mananci prea multe fructe odata. De exemplu, smoothie-urile care contin mai multe fructe sau micul dejun format exclusiv dintr-o portie mare de felii de fructe pot fi problematice deoarece fructele sunt surse de carbohidrati. Este recomandat sa distribui carbohidratii pe care-i consumi in mod uniform de-a lungul intregii zile. Poti include un fruct in cadrul unei gustari sau la micul dejun, dar nu constitui o masa exclusiv din fructe si nu bea smoothie-uri care contin peste 70% fructe pentru ca iti va creste nivelul glicemiei.
2. Eviti alimentele cu un continut ridicat de grasimi. Multe femei care sufera de sindromul ovarului polichistic si vor sa revina la o greutate normala au tendinta de a evita alimentele care contin grasimi. Problema este ca, de fapt, aceste alimente nu cresc productia de insulina asa cum o fac proteinele sau carbohidratii. Preparatele bogate in grasimi stabilizeaza glicemia, au o textura cremoasa si te ajuta sa tii apetitul sub control. Persoanele care consuma prea putine grasimi sunt mult mai vulnerabile in fata poftelor alimentare si pot face excese. Cel mai bine este sa alegi alimentele care contin acizi grasi de tip Omega-3 precum uleiul de masline, nucile, avocado si pestele gras. In acest mod vei reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, previi inflamatiile si vei favoriza o sarcina potentiala. Aproximativ 30% din totalul de calorii la nivel de zi trebuie sa provina din grasimi sanatoase si este util sa inlocuiesti carbohidratii rafinati cu aceste alimente.
3. Sari peste mese. Credeai ca daca elimini din mese vei slabi mai usor? Ei bine, acest lucru nu te va ajuta deloc. Organismul are nevoie de hrana pentru a produce energie, iar daca lasi sa treaca prea mult timp intre mese glicemia va scadea foarte mult. Ai putea deveni agitata sau irascibila din cauza caloriilor reduse, iar in momentul in care vei manca este foarte probabil sa faci excese. In loc sa sari peste mese, mai bine consuma cantitati moderate de cereale integrale, proteine si grasimi sanatoase.
4. Nu consumi destule proteine. Multe femei diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic nu mananca suficiente proteine pentru ca le este pofta foarte des de dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati. In lipsa unei cantitati suficiente de proteine rezistenta la insulina se poate agrava sau pot fi favorizate inflamatiile. De asemenea, prea multi carbohidrati vor determina fluctuatii ale glicemiei. Daca iti este greu sa consumi destule proteine incearca sa le combini cu surse de carbohidrati. De exemplu, poti consuma o omleta cu o salata de legume sau felii de mar cu unt de arahide.
5. Nu mananci legume decat rar sau chiar deloc. Legumele contin o cantitate redusa de carbohidrati, fiind o sursa excelenta de antioxidanti si fibre. Daca mananci legume foarte rar sau le consumi mereu pe aceleasi este momentul sa-ti diversifici meniul. La fiecare masa trebuie ca legumele cu putini carbohidrati sa reprezinte jumatate din farfuria ta. Poti alege morcovii, spanacul, fasolea verde sau telina. Amesteca-le cu ulei de masline si ierburi aromatice pentru a le face mai apetisante si variaza intre salatele de cruditati, legumele rumenite la gratar sau fierte la aburi.
6. Nu bei decat apa. Cu siguranta apa este necesara pentru o hidratare optima, dar exista si alte bauturi care pot minimiza simptomele problematice ale pacientelor. Ceaiul verde contine antioxidanti si reduce rezistenta la insulina, precum si nivelul de testosteron. Daca adaugi ceai verde la meniul tau obisnuit vei avea sanse mult mai bune sa reduci tesutul adipos si sa impulsionezi metabolismul. Resveratrolul continut de vinul rosu reduce testosteronul si productia de insulina in cazul femeilor diagnosticate cu aceasta afectiune. De asemenea, consumul moderat de cafea diminueaza riscul de diabet de tip 2 si stabilizeaza glicemia. sursa: eva.ro
(A.M.)