Oboseala aparuta brusc nu trebuie ignorata, ea putand ascunde afectiuni grave pulmonare. „Afectiunile pulmonare si ale sistemului respirator sunt multiple si variate. O parte dintre ele sunt perfect vindecabile daca pacientul se prezinta la timp la medicul de familie sau la medicul pneumolog pentru un diagnostic precis si instituirea unui tratament adecvat. Aceste boli perfect curabile sunt pneumoniile, infectiile pleurale, tumorile benigne ale pleurei sau ale plamanului si, de asemenea, afectiunile parazitare cu afectare pulmonara, cum ar fi chistul hidatic.
Exista o a doua categorie, mult mai mare, de boli pulmonare, care pot fi tinute sub control, dar necesita tratament pe toata durata vietii pacientului. Amintim astmul bronsic, bronsita cronica, enfizemul pulmonar, bronsectazia, fibroza chisitca si bolile interstitiului pulmonar. O parte din aceste afectiuni se pot ameliora pentru o lunga perioada prin efectuarea unui transplant pulmonar.
Exista, din nefericire, si o a treia categorie, din care face parte cancerul pulmonar, adica tot ceea ce inseamna tumori maligne ale plamanului si pleurei, iar speranta de viata a celor afectati depinde de precocitatea cu care este pus diagnosticul si cu care se prescrie tratamentul adecvat de extragere chirurgicala a tumorii, asociat sau nu, in functie de stadiu, cu chimioterapie si radioterapie”, precizeaza prof. dr. Victor S. Costache pentru Gandul.
in opinia specialistilor, inamicul numarul unu in acest domeniu ramane fumatul. „Acesta este, din nefericire, crudul adevar. Asistam la o crestere a incidentei acestui flagel, in special in randul tinerilor. in ciuda campaniilor antitabac, acestia continua sa asocieze acest obicei cu termenul de cool, de risc asumat, de “eu fumez, desi stiu ca nu e bine. De fapt nu este deloc cool, pe langa riscul enorm de cancer, de boli cardiovasulare – care este minimizat cu un discurs de tipul: ‘’Las’ ca acum am saisprezece ani si pana mor medicina progreseaza’’ (fals, in acest domeniu tot chirurgia a ramas singura solutie viabila) – exista”mici ” inconveniente care ii vor atinge pe fumatori mult mai devreme: respiratie urat mirositoare, probleme ale dentitiei, imbatranire precoce etc.”, mai spune dr. Victor S. Costache.
in cazul unei afectiuni pulmonare cauzata de o infectie, semnele ce ar trebui sa ne alarmeze ar fi tusea asociata cu febra, frison etc. „Medicul va orienta pacientul spre analize de sange standard, asociate unei radiografii toracice – urmata de instaurarea unui tratament in functie de gravitate.
Din nefericire, exista boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, care la inceput nu se manifesta in niciun fel. Aici se pierde, de fapt, sau se castiga batalia pentru viata pacientilor, si aici se face diferenta intre un sistem sanitar bine organizat, care pune pret pe viata cetatenilor, si un sistem haotic. Pentru a se salva cat mai multe vieti, ar trebui profitat din plin de progresele recente din medicina si de dezvoltarea metodelor imagistice non invazive, cum este examenul computer tomograf de inalta rezolutie, si alocate fonduri suficiente care sa permita realizarea cat mai multor astfel de investigatii.
Astfel s-ar permite diagnosticarea precoce a tumorilor pulmonare si li s-ar oferi pacientilor din tara noastra sansa de a fi operati la timp, pentru extragerea in totalitate a tumorii, singura modalitate de a oferi o spuravietuire de pana la zece ani. Trebuie de stiut ca prima cauza de cancer este cel pulmonar, iar singura sansa de salvare este operatia realizata in stadiile de inceput ale acestei boli necrutatoare. Din nefericire asistam iar, ca si in multe alte domenii ale medicinei romanesti, la o lipsa de viziune a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care nu aloca fonduri suficiente pentru diagnostice precoce prin computer tomograf (CT)”, mai spune prof. dr. Victor Costache.
Un capitol aparte il reprezinta bolile pulmonare datorate unor defecte din nastere, cum ar fi mucoviscidoza sau fibroza chistica. „Acestea se pot manifesta de la nastere prin infectii pulmonare repetitive din ce in ce mai grave. Singura sansa a acestor pacienti tineri este transplantul pumonar “, concluzioneaza dr. Victor Costache.