Paxlovid și Molnupiravir pot schimba cursul pandemiei. În timp ce lansarea vaccinurilor a fost o piatră de hotar în lupta împotriva virusului, medicamentele antivirale rămân în centrul dezbaterilor. Iar Organizația Mondială a Sănătății vorbește cu optimism despre ele și despre ce va fi anul viitor, informează Times of India.
Deși vaccinurile par să fie soluția pentru revenirea la normalitate, este clar că e nevoie și de medicamente pentru tratarea COVID-19, iar oamenii de știință au lucrat fără întrerupere, încă de la apariția noului coronavirus, pentru a le produce. Companiile producătoare de medicamente au căutat modalități eficiente de a reduce răspândirea virusului și de a minimaliza implicațiile infecției cu COVID-19.
OMS crede că noile medicamente antivirale vor crește șansele de supraviețuire
Potrivit directorului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, noile medicamente antivirale împotriva Covid-19 vor crește semnificativ șansele de supraviețuire pentru pacienții în stare gravă.
Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a recomandat administrarea a două antivirale – Paxlovid de la Pfizer și Molnupiravir de la Merck – înainte de aprobarea lor oficială.
Paxlovid și Molnupiravir pot schimba cursul pandemiei
„Mă simt încurajat de noile medicamente antivirale care vor apărea, probabil, pe piață în 2022, și care vor crește foarte mult șansele de supraviețuire a pacienților care ajung în spital cu Covid-19 sever”, a declarat Kluge pentru agenția TASS.
Atât Paxlovid, cât și Molnupiravir au demonstrat că reduc șansele de spitalizare sau deces din cauza Covid-19 la pacienții cu risc ridicat, cu 89%, respectiv 30%.
Vaccinurile de generația următoare vor fi și mai eficiente
Potrivit lui Kluge, și mai important este că vaccinurile de generația următoare vor fi mai eficiente împotriva noilor tulpini emergente.
„Nu pot prezice viitorul. Dar trebuie menționat că vaccinurile actuale sunt prima generație de vaccinuri anti Covid-19. Vaccinurile viitoare vor fi modificate și adaptate la variante noi sau emergente, făcându-le astfel mai eficiente. Acest lucru nu este diferit de ceea ce se întâmplă deja cu vaccinurile gripale, care sunt adaptate la noile tulpini de gripă aproape anual”, a spus oficialul OMS.