Adunarea Generală a ONU a condamnat luni într-o rezoluţie "încălcările sistematice, generalizate şi flagrante ale drepturilor omului comise de mult timp" în Coreea de Nord, în timp ce Phenianul a respins orice pretenţie a Consiliului de Securitate de a aborda acest subiect, relatează AFP.
Fără caracter obligatoriu, rezoluţia ONU, adoptată prin consens fără vot, salută eforturile diplomatice pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană. Documentul subliniază totuşi că membrii ONU "sunt profund îngrijoraţi de situaţia gravă a drepturilor omului" în Coreea de Nord. Conform ONU, "peste 10 milioane de persoane ar fi subalimentate" în această ţară informează Agerpres.
Rezoluţia denunţă de asemenea folosirea "torturii", "condiţiilor inumane de detenţie", "violului" şi "execuţiilor publice". Documentul critică totodată "existenţa unui sistem extins de lagăre de prizonieri politici".
Într-un comunicat transmis luni, misiunea Phenianului la ONU a atacat dorinţa SUA de a fi organizată la Consiliul de Securitate o reuniune privind drepturile omului în Coreea de Nord.
La începutul lunii decembrie, Washingtonul a renunţat să mai ceară această reuniune care are loc anual din 2014, nefiind sigur de sprijinul pe care SUA l-ar obţine de la partenerii lor. Este nevoie de voturile a cel puţin nouă din cei 15 membri ai Consiliului pentru a se evita un posibil vot de procedură – pe care l-ar putea cere China – cu scopul de a împiedica reuniunea.
SUA nu ar fi avut sprijinul ferm decât din partea a şapte state. Washingtonul speră totuşi să organizeze această reuniune în ianuarie datorită venirii a noi membri nonpermanenţi în cadrul Consiliului care ar putea fi mai favorabili (Africa de Sud, Indonezia, Republica Dominicană, Belgia şi Germania).
"Consiliul de Securitate nu este nici un loc pentru a discuta drepturile omului, nici o platformă unde tratarea politizată a chestiunii drepturilor omului să conducă la o confruntare", a subliniat în comunicatul său misiunea diplomatică nord-coreeană la ONU.
Eşecul SUA de la începutul lunii decembrie "arată că ceea ce susţinem noi este legitim", se mai arată în comunicat. "Consiliul de Securitate nu trebuie folosit din nou greşit ca o platformă în care să prevaleze practicile arbitrare ale SUA", a insistat misiunea nord-coreeană în comunicatul său.