Inundaţiile masive au afectat cel puţin 623.000 de persoane în Sudanul de Sud, forţând numeroşi locuitori să-şi părăsească casele, situaţie exacerbată de violenţele din ţară, a avertizat joi Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), relatează AFP.
Ploile torenţiale au umflat râuri, au inundat case şi ferme în opt din cele zece state ale ţării, potrivit OCHA.
Echipele de salvare folosesc canoe şi bărci pentru a ajunge la populaţiile izolate. Două treimi dintre persoanele aflate în zonele afectate sunt expuse riscului de foamete din cauza creşterii cu 15% a preţurilor la produsele alimentare din august, a adăugat agenţia ONU.
"Şcolile, casele, infrastructurile sanitare şi sursele de apă sunt inundate, afectând accesul populaţiei la serviciile de bază", a precizat sursa citată.
Unele familii au reuşit să-şi părăsească casele pentru a ajunge în capitala Juba, în timp ce altele s-au refugiat în adăposturi improvizate de-a lungul autostrăzilor, luând puţinele bunuri pe care au putut să le salveze de inundaţii.
În unele părţi ale ţării, violenţele intercomunitare au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele, complicând eforturile echipelor de salvare pentru a veni în ajutorul locuitorilor, potrivit Agerpres.ro.
Anul trecut, inundaţiile record au afectat aproximativ 700.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 11 milioane. Dintre persoanele strămutate atunci, circa 100.000 nu au revenit încă la casele lor, potrivit OCHA.
Peste 82% din populaţia Sudanului de Sud trăieşte sub pragul sărăciei, potrivit Băncii Mondiale, iar 60% din populaţia sa suferă de foame cauzată de conflicte, secetă şi inundaţii.