OPEC şi aliaţii săi, în frunte cu Rusia, au convenit joi una dintre cele mai mari reduceri ale producţiei de petrol din acest deceniu, pentru a preveni supraoferta, într-un acord care va fi aplicat pe o perioadă neaşteptat de scurtă, în primele trei luni ale anului 2020, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Reuniunea de la Viena a OPEC a început la ora 16:30 GMT. Vineri, reprezentanţii OPEC se vor întâlni cu cei ai Rusiei şi ai altor producători, grup cunoscut sub numele de OPEC+.
Actuala reducere a producţiei de petrol, cu 1,2 milioane de barili pe zi, al cărei scop este susţinerea preţurilor petrolului şi prevenirea acumulării de stocuri, va expira în martie.
Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a spus că o comisie formată din miniştrii Energiei, inclusiv din Arabia Saudită şi Rusia, a recomandat OPEC+ să suplimenteze reducerea de producţie a petrolului cu 500.000 de barili pe zi. O reducere a producţiei cu 1,7 milioane de barili pe zi ar fi echivalentă cu 1,7% din oferta globală.
”Observăm unele riscuri de ofertă excedentară în primul trimestru, din cauza cererii sezoniere scăzute pentru produse rafinarre şi ţiţei”, a spus Novak.
Acesta a declarat că reducerile vor fi valabile în primul trimestru al anului 2020, o perioadă mai scurtă decât cea sugerată de unii miniştrii din OPEC, care ceruseră prelungirea reducerilor actuale până în iunie sau decembrie 2020, pe fondul temerilor legate de o încetinire a creşterii economiei globale.
OPEC+ a convenit reducerea în mod voluntar a livrărilor de petrol, începând din 2017, pentru a contracara creşterea puternică a producţiei Statelor Unite, care au deveni cel mai mare producător de petrol din lume.
Washingtonul a forţat o reducere chiar mai mare a livrărilor de petrol prin intermediul sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, membre ale OPEC, pentru a le limita veniturile obţinute din exporturile de ţiţei.
Anul viitor, producătorii se vor confrunta însă cu o nouă creştere a producţiei Statelor Unite şi a altor ţări din afara OPEC. Respectiv Brazilia şi Norvegia.
”Un dolar mai slab, înbunătăţirea datelor economice şi gestionarea agresivă a producţiei de către OPEC ar trebui să asigure un preţ al petrolului Brent de 60-65 de dolarii pe baril în perioada de sezon mai slab a anului viitor”, a spus Gary Ross, fondator al firmei Black Gold Investors.
Măsurile OPEC au susţinut preţurile în intervalul 50-75 de dolari pe baril, în ultimul an.
Contractele futures pentru petrolul Brent au continuat să crească, la peste 63 de dolari pe baril.
Rusia s-a opus iniţial suplimentării reducerii producţiei. Arabia Saudită are nevoie de preţuri mai mari ale petrolului pentru a susţine veniturile bugetare şi pentru succesul ofertei publice iniţiale a grupului Aramco.
Măsurile OPEC l-au nemulţumit de-a lungul timpului pe preşedintele american Donald Trump, dar în ultimele luni nu s-a mai referit la organizaţie. Acest lucru s-ar putea schimba însă dacă preţurile petrolului şi benzinei ar putea creşte înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.