Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui, in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Vaslui, deruleaza in perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 2014, campania de prevenire a violentei intrafamiliale „Opreste violenta din casa ta!”. Prin aceasta se urmareste informarea populatiei cu privire la masurile pe care trebuie sa le cunoasca si sa le adopte pentru prevenirea acestui tip de violenta.
Mesajul campaniei va fi transmis atat prin intermediul principalelor canale de informare in masa, cat si in cadrul intalnirilor pe care politistii le vor avea cu grupurile tinta. Astfel, pe parcursul campaniei vor avea loc intalniri cu elevi din unitati de invatamant din municipiile Vaslui, Barlad si Husi, precum si personalul unor firme cu un numar mare de angajate in cadrul carora politistii vor oferi sfaturi utile pentru prevenirea violentei intrafamiliale.
Totodata, mesajul campaniei va fi transmis si prin organizarea de actiuni de informare in locuri publice.
Violenta domestica – o problema de interes general
Violenta familiala nu mai este de mult o noutate nici pentru societatea civila, nici pentru institutiile statului. E o realitate de zi cu zi si de o gravitate dramatica, iar consecintele sunt negative asupra starii de sanatate fizica, mentala si sociala a celor implicati.
Violenta domestica este o combinatie de comportamente de atac fizic, agresivitate verbala si psihologica, sexuala si economica, pe care un partener le manifesta asupra celuilalt, in cadrul organizat al familiei sau in relatii de convietuire in acelasi spatiu, in cadrul unei relatii intime. In aceeasi categorie intra si violenta manifestata impotriva copiilor de catre parinti sau intretinatorii acestora, cat si asupra persoanelor varstnice din cadrul domestic.
Tinta initiala poate fi partenerul, dar ulterior violenta poate fi indreptata asupra copiilor si prietenilor acestora sau rudelor care incearca sa intervina.
Actiuni care insotesc violenta domestica sunt: intimidarea si manipularea, izolarea si sechestrarea, controlul asupra banilor si abuzuri asupra copiilor
Violenta are loc in orice mediu intelectual sau financiar, de la cele mai sarace familii pana la cele mai de vaza, de la persoane cu studii primare la cele cu studii post-universitare, nefiind determinata direct de nivelul de trai sau de consumul de alcool.
Mituri despre violenta
Nu este ceva grav, e doar o ciondaneala!
Exista o diferenta clara intre cearta si violenta: in timp ce in cearta oricare din cei doi poate „castiga”, in cazul violentei va castiga intotdeauna cel mai puternic.
Violenta se intampla numai in familiile sarace sau cu nivel scazut de educatie!
Toate cercetarile arata ca frecventa si gradul de manifestare a violentei nu depind nici de situatia materiala si sociala, nici de educatie. Violenta se manifesta si in familiile considerate „bune”.
Violenta domestica este o problema personala, nimeni nu ar trebui sa se amestece!
Rezolvarea problemelor prin violenta este un model care se transmite si la copii care, cand vor deveni adulti, vor deveni fie victime, fie agresori. In plus, violenta domestica nu afecteaza numai membrii familiei, ci si rudele si apropiatii lor, deci intreaga comunitate.
Femeile provoaca violenta si o merita!
Violenta nu este o solutie pentru rezolvarea problemelor! Barbatii nu au nici un drept sa loveasca o femeie sau s-o abuzeze in vreun alt fel, indiferent de motiv!
De fapt, femeilor le place sa traiasca in aceste relatii violente, altfel ar pleca!
Sunt foarte multe alte explicatii si motive pentru care femeile nu isi parasesc partenerul (lipsa mijloacelor financiare, rusinea, frica, copiii, etc.)
Barbatii sunt violenti pentru ca au fost abuzati/maltratati in copilarie ori provin din familii violente.
Desi unii barbatii violenti au suferit abuzuri in copilarie, nu toti, devenind adulti, ajung abuzatori.
Barbatii abuzeaza femeile pentru ca nu cunosc alt mod de a-si exprima emotiile.
Realitatea infirma aceasta idee, printre altele cu comportamentul abuzatorului din asa-zisa „faza de miere”, care urmeaza de obicei episodului de violenta. In aceasta perioada, barbatul regreta si cere iertare, promitandu-i partenerei ca nu se va mai intampla, ii face daruri si diverse atentii cu care sa o convinga de bunele lui intentii.
Alcoolul, stresul si bolile psihice sunt principalele cauze ale violentei domestice.
Realitatea arata ca nu in toate cazurile de violenta agresorul sufera de boli psihice sau este sub influenta alcoolului. Uneori, acesta consuma alcool dupa agresiune, ca sa „uite de suparare”.
Violenta se va opri odata si-odata!
Odata ciclul violentei pornit, studiile au aratat ca sunt realmente foarte putine sanse ca acesta sa se opreasca. Daca agresorul nu-si doreste cu adevarat sa-si rezolve problemele, victima trebuie sa inteleaga ca ea nu ii poate rezolva problemele si ca, daca amana prea mult iesirea din mediul violent, va fi prea tarziu.
Chiar daca partenerul este violent, copiii au nevoie de un tata.
Intr-o relatie violenta nu are de suferit numai femeia, ci si copiii. In majoritatea cazurilor, copiii vor avea mai multe probleme (devin violenti, fug de acasa, renunta la scoala, se simt vinovati ca parintii lor nu se inteleg) decat cei care cresc fara tata.
Barbatii devin violenti cand isi pierd cumpatul.
Aceasta nu explica numeroasele cazuri in care femeile au fost batute cu cruzime ore sau zile in sir, nici situatiile in care barbatul vine acasa hotarat deja sa-si bata partenera (cand „cauta nod in papura”).