Ordonanta pe coduri, doar ‘varful icebergului’: De unde a pornit ruptura dintre PSD si Tudorel Toader (surse)

0
66

Tudorel Toader a pierdut susţinerea PSD şi, implicit, funcţia de ministru al Justiţiei, ca urmare a refuzului de a adopta o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală. Sau, cel puţin, aşa a fost prezentată public situaţia. În realitate, scandalul ordonanţei pe coduri a fost doar "vârful icebergului".

 

Potrivit unor surse politice convergente, prima mare ruptură între PSD şi Tudorel Toader s-a produs în momentul în care ministrul a refuzat categoric adoptarea unei ordonanţe pentru amnistie şi graţiere. La sfârşitul anului 2018 şi începutul anului 2019 au existat presiuni majore din PSD pentru ca Tudorel Toader să-şi asume o astfel de ordonanţă. Deşi au existat numeroase momente în care s-a vorbit despre iminenţa unui asemenea act normativ, ministrul a reuşit să îngroape chestiunea, inclusiv invocând necesitatea adoptării în parlament a amnistiei şi graţierii.

Relaţiile dintre Tudorel Toader şi partidul aflat la guvernare au fost stricate şi de un alt proiect, care le-a fost "fatal" şi premierului Grindeanu şi Tudose. Ministerul Justiţiei a dat două avize negative pe proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, proiectul "de suflet" al lui Liviu Dragnea. Cel de-al doilea aviz negativ a fost dat în luna martie a acestui an, iar documentul a fost publicat pe Facebook, după câteva zile, de Victor Ponta. Ministerul Justiției contesta urgenţa adoptării unei OUG în această materie, constata că este încălcat principiul securităţii raportului juridice şi reclama "lipsa de coerență", "lipsa de claritate", dar și lipsa unor clarificări necesare.

Astfel, refuzul lui Tudorel Toader de a da ordonanță de urgență pe Codurile penale a fost doar unul dintre gesturile care l-au costat funcția de ministru al Justiției.

Luna aceasta, liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reproşându-i acestuia faptul că Ministeul Justiţiei a întârziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar şi faptul că nu a înaintat ordonanţe de uregnţă pentru transpunerea în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală a prevederilor declarate constituţionale de către judecătorii Curţii Constituţionale.

Înainte de retragerea sprijinului politic, PSD l-a șantajat prin moțiunile simple depuse de opoziție la adresa lui Tudorel Toader. Moțiunile au fost amânate în mod repetate, pentru a pune preisuni pe fostul ministru al Justiției de a da OUG pe coduri, notează Mediafax.

Astfel, Tudorel Toader și-a dat demisia și şi-a reluat, joi, funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, după 26 de luni de mandat la Ministerul Justiției. Ana Birchall a preluat funcția de ministru al justiției, pentru un mandat de interimar.