Distrugerea cartilajului care inveleste articulatia duce la frecarea oaselor unele de altele si la aparitia simptomelor dureroase ale osteoartritei, cea mai frecventa forma de artrita. Osteoartrita este cauza principala a durerii si a invaliditatii in randul persoanelor in varsta. Cauzele pentru care cartilajul ajunge sa fie distrus nu sunt cunoscute inca, dar pe seama acestei boli circula o serie de mituri pe care e bine sa le cunoastem si sa le ocolim, potrivit specialistilor site-ului de stiri medicale webmd.com.
Mitul: Osteoartrita vine la pachet cu batranetea. Sigur ca, riscul de a avea osteoartrita creste pe masura ce inaintam in varsta. In timp, uzura incheieturilor este tot mai mare, dar aceasta nu inseamna ca aceasta conditie este destinul tuturor varstnicilor. Multi dintre varstnici nu vor face niciodata osteoartrita, in timp ce unele persoane tinere vor ajunge sa faca. Specialistii avertizeaza ca acest mit este in mod special nociv pentru ca ii face pe oameni sa creada ca nu este nimic de facut fata de durerile lor articulare, ceea ce nu este adevarat.
Mit: Nu poti preveni osteoartrita. Nu pot fi schimbate anumite lucruri care tin de varsta, de zestrea genetica sau de accidentele suferite in liceu. Dar putem reduce riscul practicand regulat exercitii fizice si mentinand o greutate sanatoasa. Daca avem deja osteoartrita, aceste masuri pot ajuta la limitatea distrugerilor si a riscurilor de a avea serioase probleme cu incheieturile mai tarziu.
Adevar: Pierderea in greutate chiar si a catorva kilograme ajuta la diminuarea semnelor de osteoartrita. Pierderea in greutate nu trebuie sa fie spectaculoasa sau dramatica pentru ca efectele asupra osteoartritei sa se vada. Chiar si 10% mai putin la numarul de kilograme ajuta la reducerea durerilor osteoartritei cu 50%. Cat de modesta, pierderea in greutate ajuta la scaderea presiunii asupra incheieturilor.
Mit: Cu cat folosesti mai mult inchieturile, cu atat distrugerile sunt mai mari. Sa-ti petreci viata intr-un scaun cu rotile poate fi cel mai rau lucru pentru osteoartrita. Activitatea fizica usureaza durerile si ajuta la mentinerea flexibilitatii, la intarirea incheieturilor, ca si la controlul greutatii. Alegeti exercitiile fizice care sa nu solicite foarte mult organismul precum inotul sau mersul pe jos.
Adevar: Muschii puternici usureaza durerile in osteoartrita. De ce? Existenta unor muschi puternici in jurul incheieturilor le ofera acestora stabilitate si protectie. Pot fi incercate exercitii simple chiar acasa cum ar fi ridicarea uneo cani cu supa in mana cu probleme sau ridicarea unor greutati n timp ce ne uitam la TV. O lista a exercitiilor sigure poate fi intocmita alaturi de medicul terapeut.
Mit: Trosnirea articulatiei cauzeaza artrita. Nici poveste. Acest obicei bizar poate doar sa creeze neplaceri familiei sau colegilor de serviciu, dar nu raneste artriculatiile, facandu-le mai slabe sau ducand la osteoartrita. Trosnirea articulatiei este inofensiva si nu face altceva decat sa elibereze gazul acumulat in incheietura.
Adevar: Mai multe femei decat barbati sufera de osteoartrita. Riscul femeilor fata debarbati este dublu. Totodata, creste si riscul ca articulatiile lor sa se distruga mai repede. De ce? Specialistii nu stiu sa spuna. Banuielile se indreapta catre nivelul hormonilor, dar si genele joaca un rol.
Mit: Osteoartrita nu este o problema serioada de sanatate. Multa lume tinde sa diminueze impactul osteoartritei pe motiv ca este o afectiune comuna. Dar viata cu atrita inseamna mai mult decat un genunchi dureros, astfel ca oricine are simptome trebuie sa se adreseze medicului. Boala evolueaza si produce distrugeri permenente ale articulatiilor, impiedicand deplasarea si efectuarea acelor activitati pe care le iubiti. sursa: adevarul.ro