Pacienti: Este o bataie de joc ce se intampla in Romania. Platim taxe si nu avem drepturi. Medic de familie: Oferim consultatii in functie de urgente

0
73

Protestul medicilor de familie i-a nemultumit pe pacientii care au avut nevoie, miercuri, de trimiteri sau de retete compensate, acestia spunand ca „este o bataie de joc ce se intampla in Romania” si ca degeaba platesc taxe, pentru ca nu pot beneificia de drepturile pe care acestea le confera.
Pacientii care au venit miercuri dimineata la dispensare si la cabinetele medicilor de familie au avut de infruntat protestul cadrelor medicale, nemultumite de birocratizarea sistemului de sanatate. Chiar daca doctorii au anuntat ca nu vor elibera retete compensate si bilete de trimiteri, oamenii care au avut nevoie de servicii medicale nu s-au dezarmat si s-au asezat in fata cabinetelor medicale.

Evident, decizia medicilor de a protesta nu a fost vazuta cu ochi buni de pacienti.

Insarcinata in luna a opta, Alina Dobre, pacienta a unui medic de familie a spus: „Mie imi trebuie trimitere la ginecologie, pentru ca mai am putin si nasc. Sper sa-mi dea doamna doctor. Daca nu, cred ca voi plati consultatia. Este o bataie de joc ce se intampla in Romania. Platim o gramada de taxe si nu avem drepturi decente”.
Cu speranta s-a asezat si doamna Maria, in varsta de 70 de ani, la usa cabinetului de medicina de familie.

„Sunt foarte bolnava, sunt cardiaca si hipertensiva. Am o lista foarte mare de medicamente si vin lunar sa iau reteta. Daca nu imi da azi, nu am ce face, pentru ca nu am bani de medicamente”,a explicat femeia.

Pe de alta parte, medicii de familie spun ca, in functie de urgenta, emit bilete de trimitere sau retete compensate.

„Am dat si azi retete pentru doi bolnavi de cancer. Nu aveam cum sa nu le dau, suntem oameni. In rest, in functie de urgente si de cazuri, analizam daca dam sau nu. Important este ca Guvernul sa respecte cerintele noastre”, a explicat medicul de familie Doina Nicolae, din cadrul Dispensarului Dreptatii, din Capitala.

Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca nemultumirile medicilor de familie trebuie rezolvate de Guvern, precizand ca Executivul nu ar trebui sa mai „paseze” aceste probleme la CNAS sau la Ministerul Sanatatii (MS).

„E o chestiune pe care Guvernul, de ani de zile, nu o rezolva. E o problema de birocratie si de finantare dezastruoasa a medicinei de familie. (…) Guvernul trebuie sa fie responsabil, sa nu mai paseze problemele doar la Casa de asigurari de sanatate si la Ministerul Sanatatii. E o problema de Guvern si de guvernare a sistemului de sanatate. (…) Guvernul trebuie sa o rezolve, in ansamblul sau, pentru ca este si o problema de resortul de finante, de sanatate, de educatie, de social. Nu trebuie doar sa promitem sau sa spunem ca 90% din medicii de familie au semnat deja sau vor semna, ceilalati sunt obligati sa semneze. Nu asa se rezolva problema, cu aceasta aroganta nesimtita. Sa poti sa spui intr-un moment de criza: noi suntem mai destepti si va santajam”, a explicat Vasile Barbu.

Medicii de familie protesteaza, incepand de miercuri, fata de birocratia din sistemul de sanatate, si nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, astfel incat pacientii nu vor mai primi trimiteri si retete compensate. In urma deciziei medicilor de familie, pacientii vor trebui sa plateasca pentru consultatii, dar si sa achite integral retetele eliberate de aceste cadre medicale.

In acest context, Casa Nationala de Asigurari Sociale (CNAS) a transmis un comunicat de presa, in care arata ca, pana la sfarsitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflati in relatii contractuale cu CNAS au semnat actele aditionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor incheiate de furnizorii de servicii medicale.