Pacientii asimptomatici: chiar daca nu ai febra sau tusesti, nu inseamna ca virusul e total inofensiv

0
77

Coronavirusul continuă să afecteze din ce în ce mai mulţi oameni, iar partea cea mai dificilă este faptul că, de multe ori, o face într-un mod extreme de silenţios. Iată ce se întâmplă de fapt în corpul persoanelor asimptomatice! Se pare că nu este atât de simplu pe cât se credea iniţial!

Un număr mare de persoane diagnosticate cu virusul COVID-19, poate chiar 40%, conform anumitor estimări – nu dezvoltă niciodată simptome vizibile.

Practic, aceste persoane nu au febră, nu tuşesc şi nu dezvoltă dificultăţi de respiraţie în ciuda infecţiei cu COVID-19: „Există o mare dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus, care, deşi nu manifestă simptome, pe plan intern, suferă totuşi o multitudine de daune la nivelul anumitor organe, fără ca măcar să ştie despre acest lucru”, spune Eric Topol, cadru medical, fondator şi director al Institutului Scripps Translational Research Institute din California pentru WebMD. Topol şi colegul său, Daniel Oran, au examinat recent dovezile medicale privind infecţiile asimptomatice. Cercetătorii care au studiat inima şi plămânii persoanelor care au fost testate pozitiv COVID-19, dar nu s-au simţit niciodată bolnave, au remarcat, totuşi, o serie de probleme. La nivelul plămânilor, oamenii de ştiinţă au raportat zone albe şi tulburi la pacienţii asimptomatici, acestea fiind observate de asemenea şi la pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare severă.

Pe parcursul a patru studii diferite efectuate asupra persoanelor cu infecţii asimptomatice, s-a aflat că aproximativ jumătate dintre pacienţi au suferit de această afecţiune, remarcată la tomografii.

Aileen Marty, cadru medical şi profesor de boli infecţioase la Universitatea Internaţională din Florida, spune că zonele cu probleme sunt zone unde se accentuează inflamaţia. Acesta este un semn că plămânul este în suferinţă.  Se pare că 67% dintre persoanele care nu se simt rău, dar au fost testate pozitiv pentru COVID-19, au unele modificări ale plămânilor care pot fi observate la tomografiile pulmonare. Nimeni nu ştie exact ce înseamnă aceste schimbări sau dacă vor persista şi vor forma ţesuturi care ulterior se vor cicatriza, sau pur şi simplu, se vor vindeca şi vor dispărea după dispariţia infecţiei.

„Cred că dacă eşti tânăr şi ai suficientă putere, atunci când eşti asimptomatic, poţi funcţiona perfect, ca înainte”, spune Aileen Marty. Este ca şi atunci când ai părul lung şi tai doar doi centimetri. Majoritatea oamenilor s-ar putea să nu observe că l-ai tuns, tocmai pentru că ai tăiat puţin dintr-o lungime mare. “La fel este şi cu pacienţii care suferă de COVID-19”, a adăugat cercetătorul.

CONTINUAREA PE CSID.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.