Papa Francisc a reiterat miercuri că exclude perspectiva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în cadrul Bisericii Catolice, într-o serie de comentarii adresate jurnaliştilor în timp ce se întorcea la Vatican după ce a petrecut câteva zile în Slovacia, transmite DPA.
Căsătoria este un sacrament şi Biserica nu are autoritatea să-l schimbe, conform lui Francisc.
El a precizat că este important ca persoanele cu alte orientări sexuale să fie ajutate, dar fără a impune lucruri asupra Bisericii.
Papa Francisc s-a referit la reglementările civile, aşa cum este pactul de solidaritate civilă din Franţa, ce permite parteneriate civile. Dacă două persoane de acelaşi sex vor să-şi petreacă viaţa împreună, guvernele au modalităţi prin care să-i sprijine, prin ceremonii civile. "Dar căsătoria este căsătorie!", a subliniat el.
Papa a mai precizat că acest lucru nu înseamnă condamnarea unor oameni şi că toţi trebuie să fie respectaţi. "Dar vă rog nu obligaţi Biserica să-şi nege propriul adevăr", a adăugat el.
În ceea ce priveşte avortul, poziţia papei a rămas tranşantă, conform Reuters. "Avortul este mai mult decât o problemă, este o crimă", a subliniat el. Din punct de vedere ştiinţific, este o viaţă de om, a mai spus el, adăugând că acesta este motivul pentru care Biserica are o poziţie atât de strictă asupra acestui subiect.
Parlamentul European a adoptat cu 387 voturi "pentru", 123 de abţineri şi 161 voturi "împotrivă" Rezoluţia privind drepturile LGBTIQ în Europa.
Potrivit rezoluției, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus.
În urma hotărârii Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputații.
De asemenea, rezoluția îndeamnă toate țările UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil. În general, deputații doresc ca familiile LGBTIQ să aibă același drept la reîntregirea familiei ca și cuplurile de sex opus și familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.
În cele din urmă, eurodeputații iau act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Parlamentul solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare) împotriva acestor țări.