Paracetamolul, analgezicul la care apelam cel mai usor: Cum se manifesta intoxicatia cu acest medicament

0
63

Paracetamolul este cel mai popular analgezic oral. Intoxicația cu paracetamol (acetaminofen) este frecvent întâlnită, pentru că medicamentul este atât de ușor disponibil și există percepția că este foarte sigur, însă în cazuri severe, o supradoză de paracetamol poate provoca insuficiență hepatică sau deces.

Ce este paracetamolul și cum acționează în scop terapeutic?

Acetaminofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cu un mecanism de acțiune diferit de celelalte antiinflamatoare nesteroidiene. Acetaminofenul este regăsit în compoziția a peste 600 de medicamente, inclusiv cele administrate sugarilor, copiilor și adulților.

În privința modului său de acțiune, paracetamolul pare să inhibe selectiv ciclooxigenaza din creier. Acest lucru duce la capacitatea sa de a reduce febra și a ameliora durerea ușoară până la moderată, potrivit doc.ro.

Etiologie paracetamol

Deși paracetamolul este considerat un medicament sigur la nivel terapeutic, totuși, acesta poate provoca toxicitate hepatică severă, dacă este administrat în cantități mari. Doza recomandată de acetaminofen pentru adulți este de 650 mg până la 1000 mg la fiecare 4 până la 6 ore, fără a depăși 4 g/zi. La copii, doza recomandată este de 15 mg/kg la fiecare 6 ore, până la 60 mg/kg/zi.Toxicitatea se dezvoltă între 7,5 g/zi până la 10 g/zi sau 140 mg/kg.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO