Prescris pe scara larga persoanelor cu osteoartrita, paracetamolul nu permite calmarea eficienta a durerilor sau imbunatatirea capacitatilor fizice, potrivit unui studiu publicat vineri.
Studiul, care a constat in monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol si sapte medicamente antiinflamatoare, a aratat ca paracetamolul nu prezinta „eficacitate semnificativa clinic”, chiar daca acesta este „putin mai bun decat un placebo”, se arata intr-un raport publicat de revista medicala The Lancet, citat de agentia France Presse.
Osteoartrita este o boala inflamatorie care provoaca durere, inflamatii, rigiditate si pierderea functiei articulare. Aceasta afecteaza aproape 10% dintre barbati si 18% dintre femeile de peste 60 de ani.
Cel mai eficient medicament impotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator intr-o doza de 150 mg/zi, fata de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.
Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totusi prescrise pe termen lung, din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburari digestive, cutanate sau cardiace).
„De aceea, paracetamolul este adesea preferat antiinflamatoarelor nonsteroidiene pentru gestionarea durerii pe termen lung, chiar daca rezultatele noastre sugereaza ca nu este eficient, indiferent de doza, pentru calmarea durerilor in artroza”, a relevat dr. Sven Trelle de la Universitatea din Berna, care a condus studiul.
Cercetarea a constat in studierea datelor obtinute de la aproape 60.000 de pacienti care au participat la studii clinice ale caror rezultate au fost publicate intre anii 1980 si 2015.
Recomandarile medicale sunt astazi, in cele mai multe tari, de a prescrie, initial, paracetamol pacientilor cu osteoartrita si, daca este necesar, un medicament antiinflamator nonsteroidian.
In comentariile atasate studiului, profesorul Nicholas Moore de la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Bordeaux, a relevat ca „rezultatul nu este complet neasteptat (…), eficacitatea paracetamolului nefiind niciodata stabilita sau cuantificata, in sens strict, in bolile cronice si fiind, probabil, inferioara fata de ceea ce multi isi imagineaza”.
Securitatea administrarii sale ridica de asemenea intrebari si nu numai in ceea ce priveste luarea unei supradoze, a adaugat el.
In supradozaj, paracetamolul este foarte toxic pentru ficat si poate avea, de asemenea, in mod exceptional, efecte cutanate sau hematologice in doze mai mici, mai noteaza AFP.