O echipa de la Institutul de Ecologie si Evolutie din Moscova a gasit ca un parazit comun numit Diplostomum pseudospathaceum a dezvoltat capacitatea de a se adapta vietii complexe.
Cercetatorii au observat ciclul acestui parazit, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Alert.
Acesta isi depunde ouale in tractul digestiv al pasarilor, iar ouale ajung in apa cu ajutorul fecalelor. Apoi, larvele cauta melci in care sa se ataseze pentru a se maturiza si a se reproduce asexuat. Urmeaza o noua etapa a larvelor, o forma de parazit care paraseste melcul pentru a se aseza in globul ocular al unui peste. Pestele este mancat de pasare, cu tot cu ochiul infectat, iar distractia incepe din nou.
Studiile au aratat ca parazitul poate afecta vederea gazdei si s-a suspectat ca acest lucru ar ajuta parazitul sa faca mai dificila detectarea pradatorilor. Totusi, conform cercetatorilor, acest lucru se intampla cand parazitul este matur si cand are posibilitatea de a se reproduce in intestinul pasarii.
Un lucru si mai interesant este ca „larvele imature de D. pseudospathaceum induc schimbari in comportamentul gazdelor care le poate proteja de pradatori”, conform cercetatorilor.