Partidele politice de opoziţie din Marea Britanie nu au reuşit marţi să ajungă la un acord pentru depunerea imediată a unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May, oferind un scurt răgaz premierului aflat în mare dificultate din cauza acordului său de Brexit, relatează AFP.
Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, a ameninţat în repetate rânduri că doreşte să răstoarne guvernul. În cele din urmă, marţi a spus că aşteaptă să fie sigur de victorie înainte de a depune o moţiune de cenzură, informează agerpres.ro.
"Avem nevoie să facem ce trebuie şi la momentul oportun pentru a depune o moţiune de cenzură ca să ne debarasăm de acest guvern", a declarat liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, în cursul unei dezbateri de urgenţă în Camera Comunelor pe tema deciziei guvernului de a amâna votul asupra acordului de divorţ, cu siguranţă respins.
Aprobarea de către majoritatea deputaţilor a unei moţiuni de cenzură ar putea duce la alegeri generale anticipate ce ar putea fi câştigate de laburişti, în opoziţie din 2010.
Poziţia laburiştilor nu a fost însă pe placul Partidului Naţional Scoţian (SNP), a doua formaţiune a opoziţiei, care doreşte să acţioneze fără întârziere.
"Pentru numele lui Dumnezeu, dacă acum nu este momentul, atunci când va fi momentul potrivit?", a declarat premierul scoţian, Nicola Sturgeon, marţi la postul BBC.
Partidul Liberal-Democrat, Verzii şi partidul naţionalist galez Plaid Cymru s-au alăturat apelului SNP.
Liderul grupului parlamentar al SNP, Ian Blackford, a avertizat că partidul său ar putea să declanşeze un vot de încredere dacă Jeremy Corbyn va evita în continuare să acţioneze.
"Nu mai putem aştepta. Dacă Jeremy nu îşi asumă această responsabilitate, noi va trebui să facem asta", a avertizat el într-o conferinţă de presă.
Pentru ca o moţiune de cenzură să aibă succes, SNP şi laburiştii vor trebui, de asemenea, să convingă deputaţi din Partidul Conservator al premierului Theresa May. Prim-ministrul continuă să beneficieze de sprijinul aliatului său nord-irlandez, micul partid unionist DUP, voturile celor zece deputaţi ai săi fiind indispensabile pentru actuala majoritate parlamentară.
Pe de altă parte, o moţiune de cenzură depusă de SNP nu este asigurată că va ajunge la stadiului votului în Camera Comunelor. Potrivit convenţiilor care reglementează funcţionarea Parlamentului – Marea Britanie nu are Constituţie -, o moţiune de încredere depusă de principalul partid de opoziţie (Laburiştii) ar avea mai multe şanse să fie selecţionată.