Sarbatoarea Sfintei Mare Mucenite Chiriachi a inceput, la Catedrala Episcopala din Husi, din dupa-amiaza zilei de luni, 6 iulie 2020, prin slujba Vecerniei Mari si a Litiei, oficiata de Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie.
Soborul preotilor a fost alcatuit din parintii consilieri de la Centrul Eparhial din Husi, din parintii protopopi, precum si din numerosi preoti de pe tot cuprinsul Eparhiei.
Raspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfanta Mare Mucenita Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Husi.
In cuvantul de invatatura, Preasfintitul Parinte Ignatie a facut referire la statornicia in credinta a sfintilor si la modul cum viata lor s-a identificat cu viata Domnului Hristos:
«Acestia sunt care merg dupa Miel ori unde se va duce. Acestia au fost rascumparati dintre oameni, parga lui Dumnezeu si Mielului. Iar in gura lor nu s-a aflat minciuna, fiindca sunt fara prihana». (Apocalipsa 14, 4-5)
„Ne situam, din punct de vedere liturgic, in atmosfera de har si de foarte multa binecuvantare pe care le revarsa, cu imbelsugare, cea care ocroteste, de atatia ani, Episcopia noastra.
Slujba Sfintei Mare Mucenite Chiriachi ii confera acesteia un nume special. Este laudata, in imnele Bisericii noastre, ca fiind «Mieluseaua lui Hristos», ca fiind cea care L-a iubit atat de autentic, profund si statornic pe Mirele Cel ceresc, pe Hristos.
A fost numita in acest fel de catre imnografi deoarece, ea insasi, a dus viata lui Hristos.
Sfantul Ioan Botezatorul ne da marturie despre Hristos ca este «Mielul lui Dumnezeu, care ridica pacatele lumii».
Sfintii sunt cei care il urmeaza pe Miel – pe Iisus Hristos, oriunde. Toti cei care se identifica si isi jertfesc viata pentru Hristos, ei insisi devin partasi la jertfa lui Hristos.
Despre Sfanta Chiriachi ni se spune ca a ramas statornica in credinta ei, in ciuda incercarilor, a batailor si a suferintei trupesti la care a fost supusa.
Nu a renuntat la credinta in Hristos, pentru ca El era o realitate interioara a vietii sale. Nu era o simpla adeziune mentala, intelectuala.
Sfanta Mare Mucenita Chiriachi si L-a asumat atat de frumos pe Hristos, incat viata ei se identifica cu viata Domnului. De aceea a ramas statornica in dragoste si in credinta ei.
Nimic nu a putut sa o determine sa renunte, nici macar pentru o clipita, la intensitatea dragostei ei pentru Mirele Cel ceresc”.
Rugaciunea pentru cei care o chinuiau, a fost, pentru Sfanta Chiriachi, o alta modalitate de a-L urma pe Hristos.
„Sfanta Chiriachi a ramas statornica in dragostea ei, asa cum a fost Hristos, pe Cruce rastignit fiind, in ciuda faptului ca cei care erau la picioarele Crucii, rastignitorii, I-au vorbit urat, au fost ingrati si I-au aruncat priviri piezise. Omul, in nesabuinta lui, credea ca poate sa Il omoare pe Dumnezeu-Omul.
Iisus ramane statornic, pe Cruce, in dragostea Sa fata de noi toti. Nu ne reproseaza nimic, cand noi ne dovedim a fi nerecunoscatori. Nici nu ne spune cat de mult se jerfeste si ce privilegiu ne face. Nimic din toate acestea.
Sfanta Mare Mucenita Chiriachi indura toate suferintele, rugandu-se in tacere.
Se ruga in inima ei, in tacere, chiar daca se napustea asupra ei ploaie de injurii, de batjocura si de chinuri trupesti.
A ramas statornica in tacerea rugaciunii, asa cum Hristos, pe Cruce, cand ne iubea cel mai minunat, tacea, pentru ca sa graiasca jertfa Sa.
S-a rugat pentru cei care l-au chinuit. «Iarta-i Doamne, pentru ca nu stiu ce fac». Nu a spus-o cu ironie sau cu superioritate, ci S-a rugat pentru ei.
Sfanta Mare Mucenita Chiriachi a implinit, cu prisosinta, cuvantul Sfantului Apostol Petru: «Purtati-va cu cinste intre neamuri, ca in ceea ce ei acum va barfesc ca pe niste facatori de rele, privind ei mai de aproape faptele voastre cele bune, sa preamareasca pe Dumnezeu, in ziua cand ii va cerceta. Caci asa este voia lui Dumnezeu, ca voi, prin faptele voastre cele bune, sa inchideti gura oamenilor fara minte si fara cunostinta.» (I Petru 2, 12, 15)”.
De asemenea, Parintele Episcop Ignatie a indemnat pe cei prezenti la statornicie in credinta:
„Sa ne ajute Domnul sa o urmam pe Sfanta Mare Mucenita Chiriachi.
Sa fim statornici in credinta si sa nu ne clatinam la orice vifornita care se poate napusti asupra noastra.
Statornicia noastra este direct proportionala cu intensitatea dragostei pe care o avem fata de Hristos.
Daca dragostea este anemica, Il vom trada pe Hristos.
Daca Il vom iubi asa cum Il iubesc Sfintii, El ne va da darul sa fim statornici in credinta.
Chiar daca vor veni asupra noastra calomnii, batjocuri, ironii, noi sa avem puterea ca faptele noastre sa dea marturie despre ceea ce suntem noi – ucenici ai lui Hristos – si, in tacere, sa ne rugam pentru ei”.
La final, Ierarhul Husilor a precizat ca la slujba Vecerniei de la acest hram a fost cantata, pentru prima data, slujba integrala a Sfintei Mare Mucenite Chiriachi.
Textele ce alcatuiesc slujba integrala,atat de la Vecernie, cat si de la Utrenie, aprobate de Sfantul Sinod, au fost traduse din limba greaca, iar cele care lipseau, au fost alcatuite de Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului.
Marti, 07 iulie 2020, incepand cu ora 09.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca. Vor sluji Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, impreuna cu Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, si cu Preasfintitul Parinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei
Slujba Sfintei Liturghii se va putea urmari live pe pagina de facebook episcopiahusilor.ro si pe site-ul Doxologia.