Frigerea carnii pe gratar sau intr-o tigaie poate fi una dintre metodele in care compusii cancerigeni se pot dezvolta mai usor. Cercetatorii de la Universitatea din Texas au facut legatura intre consumul de carne gatita la temperaturi ridicate si riscul sporit al carcinomului renal sau cu riscul unui cancer renal. Studiul vine dupa raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, conform caruia carnea procesata, precum sunca si carnatii, cauzeaza cancer, si ca toata carnea rosie „probabil” cauzeaza cancer.
Carnea gatita la temperaturi ridicate sau la o flacara deschisa poate duce la formarea de substante cancerigene, cum ar fi 2-amino-1-metil-6-fenil-imidazo (4,5-b) piridina – PhIP – si amino-3,8 -dimethylimidazo (4,5-f) chinoxalina – MeIQx. Acesti compusi cancerigeni se regasesc atat in carnea rosie cat si in cea alba, daca cele doua sunt gatite in conditiile amintite mai sus, noteaza descopera.ro.
Potrivit Institutului National al Cancerului din SUA, aceste substante pot determina modificari ale ADN-ului, care pot duce la formarea Carcinomului reno-celular (RCC) sau a altor tipuri de cancer. Cercetatorii de la Universitatea din Texas, in parteneriat cu cei de la Centrul de Cancer Anderson, au facut legaturi intre pacientii cu cancer renal, recent diagnosticati, si persoanele cu variatii genetice specifice care pot fi expuse unui risc sporit de RCC mai mult decat altii.
“Am depistat riscul sporit de RCC asociat cu mutagenii din carnea preparata la temperaturi inalte. Descoperirile noastre sustin consumul redus de carne, in special de carne gatita la temperaturi ridicate sau la flacara deschisa. Aceste recomandari au scopul de a se reduce riscul de cancer RCC”, afirma Xifeng Wu, profesor de epidemiologie de la Universitatea din Texas.
Cercetatorii au realizat studiul in baza modelelor de alimentatie si a informatiei genetice colectate de la 659 de persoane cu carcinom renal si de la 699 de persoane sanatoase. Scopul studiului a fost de a estima consumul si expunerea acestora la riscul cauzat de mutagenii din carnea gatita.
Rezultatele studiului au aratat ca pacientii cu RCC au consumat carne rosie si alba mai multa decat persoanele sanatoase. Consumul de PhIP creste riscul de cancer renal cu 54%, iar MelQx aproape ca dubleaza riscul. În plus, persoanele cu variatii ale genei ITPR2 (care se considera o gena asociata cu riscul de cancer si obezitate) sunt mai vulnerabile la efectele PhIP. Cercetatorii nu recomanda sa gatim carnea prea mult, ei mai recomanda sa consumam cat mai moderat carnea gatita la flacara deschisa sau sa o excludem in totalitate.