Persoanele care nu consuma alcool sunt mult mai predispuse sa lipseasca de la locul de munca din cauza problemelor de sanatate

0
63

Persoanele care nu consuma deloc bauturi alcoolice sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca decat cei ce consuma alcool in cantitati moderate, sugereaza rezultatele unui nou studiu, potrivit descopera.ro. Cercetatorii au analizat relatia dintre consumul de alcool si lipsa de la locul de munca in tari precum Marea Britanie, Franta si Finlanda si au descoperit ca rata de imbolnavire este mult mai mare in cazul persoanelor ce nu consuma deloc sau consuma cantitati mari de alcool. 

Conform Independent, studiul realizat de specialistii finlandezi a descoperit ca majoritatea efectelor semnificative ale alcoolului asupra organismului sunt resimtite la nivelul sanatatii mintale. Persoanele ce evita alcoolul complet au cu 50% mai multe sanse sa lipseasca de la munca din cauza afectiunilor mintale. 

Specialistii au descoperit ca „riscul scazut” de absenteism era prezent la persoanele ce consumau aproximativ 14 unitati de alcool saptamanal. Studiul mai dezvaluie faptul ca persoanele ce lipsesc mai mult de la locul de munca din cauza anumitor boli s-ar putea sa nu consume alcool din cauza afectiunilor sau a medicatiei pe care si-o administreaza. De asemenea, consumul crescut de alcool a fost asociat cu o rata crescuta a absentei de la locul de munca. Cercetatorii sustin ca cercetarea i-ar putea ajuta pe angajatori si pe membrii familiilor persoanelor ce consuma alcool in cantitati mari. 

„Unele boli sau tratamentele asociate previn consumul de alcool, fapt ce poate explica riscul crescut in cazul persoanelor ce sunt abstinenti”, a declarat autorul studiului Jennin Ervasi. Datele utilizate in cadrul studiului despre efectele alcoolului fac parte dintr-o baza in care au fost chestionati 47.520 de persoane din trei tari intre anii 1985-2004.