Petre Daea, la Iasi: Spatii de vanzare a produselor traditionale in fiecare capitala de judet

0
73
De Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti, 10 octombrie, vom organiza in fiecare capitala de judet spatii de comercializare a produselor traditionale, a declarat, sambata, la Iasi, ministrul Agriculturii Petre Daea. Acesta a declarat ca in tara vor fi construite opt centre de preluare si prelucrare a lanii.

„Pe 10 octombrie, cand se sarbatoreste pentru prima oara Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti, vom organiza in fiecare capitala de judet si in orasele importante, spatii de comercializare a produselor traditionale. Astfel, oamenii pot sa vada ce s-a produs pana la aceasta data. Dorim sa cream si o piata de desfacere, pentru ca trebuie sa mancam aceste produse care sunt foarte valoroase”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

El a spus ca ar fi pacat sa „dam la o parte produsele traditionale si sa mancam produsele altora, desi gustul fiecaruia il determina sa aleaga”. „Iata ca prin aceste mijloace de promovare si realizare a acestor spatii de vanzare credem noi ca dam o mana de ajutor acestor produse traditionale pe care noi le-am autorizat si care sunt foarte multe si foarte bune”, a spus ministrul Petre Daea.

In tara vor fi opt centre regionale de preluare a lanii

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a aflat, sambata dupa amiaza, la Iasi pentru a inaugura noul laborator de verificare a calitatii lanii, acesta fiind unul din cele trei centre existente in tara, dupa judetele Valcea si Cluj. Daea a precizat ca testele vor fi gratuite, iar analizele vor fi facute cu aparatura reconditionata.

„Cu bani de la Ministerul Agriculturii sunt trei astfel de centre – la Iasi, Valcea si Cluj. (…) Nu am investit prea mult. Aceasta aparatura a fost in sistem, dar a fost abandonata, iar acum incercam sa o punem in miscare. Noi nadajduim ca din inceputul acesta sa invatam si sa ne organizam, iar apoi sa mergem mai departe multiplicand, pe de-o parte punctele acestea de preluare, si dotand centrele de preluare cu aparatura necesara in asa fel incat sa stim ce cantitate, ce calitate are lana respectiva si cum o vom valorifica”, a declarat ministrul Daea.

Demnitarul a aratat ca valorificarea nu trebuie sa se opreasca „doar la vanzarea pur si simplu a lanii”, adaugand ca dupa actiunea de colectare „incep activitati”. „Lana are folosinte multiple, spre exemplu ca material termoizolant. De ce sa nu incepem si industria lanii sa o pornim in tara aceasta? De ce sa nu valorificam? De ce sa nu folosim acest mare produs in industria aceasta care a fost in Romania?”, s-a intrebat retoric ministrul Agriculturii.

Petre Daea a afirmat ca in tara vor fi construite centre regionale de preluare si prelucrare a lanii. El a dat ca exemplu si unele initiative in care s-au accesat bani europeni. „Avem programul pe care l-am introdus in proiectia bugetului pe 2018 in asa fel incat (…) in prima faza vor fi opt centre regionale, urmand ca apoi sa le multiplicam in functie de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective in asa fel incat nicio cantitate sa nu fie irosita. Lana trebuie sa fie luata, valorificata si sa castige atat producatorul, cat si cel care valorifica. Am fost cu catva timp in urma la Sangeorz, in Bistrita Nasaud, la un intreprinzator extraordinar de valoros care prin forte proprii a facut un centru de colectare a lanii. O sa facem si altele in continuare. Sunt si in zona Novacilor, la Valcea, de asemenea, sunt intreprinzatori care cu fonduri europene s-au apucat de facut astfel de centre”, a declarat ministrul Petre Daea.

El a mentionat ca astfel de demersuri sunt necesare pentru a determina fermierii sa nu arunce lana.

„Pretul pe care il obtinem prin valorificarea lanii si pretul pe care il acordam de la bugetul de stat va fi un stimulent pentru a nu arunca lana, pentru a valorifica. Stiti foarte bine, e o calitate impresionanta la nivelul tarii sunt aproximativ 36.000 de tone, iar in acest program s-au inscris 32.000 de beneficiari. Acesta e un inceput foarte bun. Am discutat si discut cu producatorii din domeniu, am discutat cu cei care s-au apucat sa faca centre de preluare, de colectare, pentru a putea apoi sa trecem la faza a doua, a treia si a patra de prelucrare a lanii, de valorificare superioara. Pana acum, pana la aceasta faza de preluare si acordare a acelui leu pe kilogram, din aceasta suma pe care o dam pe kilogramul de lana reusim doar sa acoperim costurile pentru tuns”, a declarat ministrul Petre Daea.

sursa: economica.net