Piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut tranzactii de 809 milioane euro in al treilea trimestru

0
67

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut, în al treilea trimestru, tranzacţii a căror valoare anunţată a fost de 809 milioane de euro în total, mai mult decât dublu faţă de cele 391 de milioane de euro din trimestrul al doilea, a anunţat luni Deloitte, confor news.ro.

Totodată, potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a pieţei, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost între 1,4 şi 1,6 miliarde de euro, cu aproximativ 15% mai mult decât în trimestrul al treilea din 2017.

”Suntem martorii unei efervescenţe în piaţa tranzacţiilor, atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional, cu impact asupra subsidiarelor din România. Tranzacţiile încheiate în trimestrul al treilea sunt îndeosebi cele începute în primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune în toate domeniile”, a spus Ioana Filipescu, Partener Corporate Finance, Deloitte România.

Totodată, numărul de tranzacţii monitorizate în trimestrul al treilea a fost de 27, din care numai o treime au avut valoarea ce a fost anunţată oficial sau ce poate fi calculată pe baza datelor publice. Astfel, continuă tendinţa acestui an de a nu anunţa valoarea tranzacţiilor, potrivit Deloitte. În perioada similară din 2017 au fost anunţate în total 28 de tranzacţii.

Cea mai mare tranzacţie anunţată în trimestrul al treilea a fost achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed, cu o valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva SA din 2017.

A doua tranzacţie a fost vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România, cu o valoare de 200 de milioane de euro.

A treia tranzacţie a fost achiziţia unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorţiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro, valoarea tranzacţiei fiind de 194 de milioane de euro.

A patra tranzacţie este achiziţia de către fraţii Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners, valoare necomunicată.

A cincea tranzacţie este vânzarea de către fondul de investiţii Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiţii Mid Europa, cea mai mare tranzacţie din acest domeniu de până acum, valoare necomunicată.

”Activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne intensă. Observăm un interes în creştere atât din partea investitorilor strategici, cât şi din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste 100 de milioane de euro per tranzacţie. Cu 12 tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt şanse mari ca până la sfârşitul anului să depăşim recordul de mari tranzacţii stabilit anul trecut”, a concluzionat Ioana Filipescu.