Urmeaza perioada din an in care parfumul minunat al florilor de Mana Maicii Domnului (Caprifoi) ne innebuneste…
Nu este vorba doar de parfum, dar si de gustul acelui strop foarte aromat de nectar ce poate fi consumat direct din flori si cu care ne rasfatam cand eram mici.
Mana Maicii Domnului ii cucereste cu mirosul sau divin si cu florile sale suave chiar si pe cei mai insensibili
Despre Caprifoi sau Mana Maicii Domnului se spune ca este o planta e atrage norocul si ofera protectie casei.
Se crede ca Maica Domnului (cu pruncul Iisus) a cautat sa se ascunda cand soldatii lui Irod o cautau.
Singura planta care i-a oferit adapost a fost Caprifoiul. Pentru a o rasplati, Maica Domnului a binecuvantat-o, oferindu-i puteri vindecatoare si transformand-o in floarea minunata, preferata de oameni.
Puteti prepara din aceasta planta fascinanta niste licori minunate, dar, mai intai, o sa va povestesc despre proprietatile sale miraculoase
In traditia populara, Mana Maicii Domnului este considerata o planta cu efecte tamaduitoare nu doar pentru trup, ci si pentru suflet.
Avand in minte legenda,, nu este de mirare ca are proprietati antiinflamatoare uimitoare.
Toate preparatele din aceasta planta au efecte antimicrobiene si de reglare a tensiunii arteriale..
Mana Maicii Domnului ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, fiind ideala in tratamentul diabetului.
In cosmetica, Caprifoiul este folosit pentru cicatrizarea ranilor.
Ce puteti prepara din Mana Maicii Domnului?
Ceai din flori
Se lasa la infuzat, timp de zece minute, o mana fd flori, intr-o cana cu apa calda.
Se strecoara si se beau doua, trei cani pe zi, fiind benefic pentru tratarea abcesului mamar si intestinal, dizenterie, usturime la urinare, migrene, raceala (florile de Caprifoi sunt foarte bogate in acid salicilic, un compus asemanator aspirinei) etc.
Limonada cu flori
Ingrediente:
Doi litri de apa plata;
mana de flori de caprifoi;
lamaie verde (lime);
Trei linguri miere;
Zece frunze de menta verde .
Mod de preparare:
Se stoarce lamaia intr-o carafa, se adauga apa si mierea, se amesteca pana se dizolva.
Dupa ce au fost spalate bine, se adauga florile de Caprifoi si frunzele de menta.
Se acopera carafa si se lasa la frigider peste noapte, pentru ca florile sa isi lase aroma.
Se serveste cu gheata.
Sirop de Caprifoi
Ingrediente:
Doua cani de flori de Caprifoi;
Un borcan cu miere de calitate.
Mod de preparare:
Dupa ce au fost spalate, florile se indeasa intr-un borcan, iar peste ele se toarna mierea, pana ce le acopera in totalitate.
Se inchide ermetic si se lasa la macerat in frigider, timp de o luna.
Dupa ce a trecut aceasta perioada de timp, se foloseste o sita pentru a separa florile de miere.
Mierea obtinuta astfel este foarte aromata si poate fi folosita ca un sirop, in prepararea bauturilor racoritoare sau a cremelor pentru prajituri.