Planta care ”salvează”: Controlează glicemia și îmbunătățește memoria

0
82

Salvia, plantă din aceeași familie cu menta, are o istorie îndelungată ca remediu pentru diferite boli. De altfel, chiar și denumirea provine din cuvântul latin „salvare”, care semnifică a salva. Ce beneficii are ceaiul de salvie?

Egiptenii o foloseau pentru fertilitate, iar medicul grec Dioscorides scria în rapoartele sale că extractul de salvie oprește sângerarea rănilor și ajută la curățarea acestora. Mai târziu, medicii au folosit salvia pentru a trata entorse și edeme (umflături), răceală, reumatism și dereglări menstruale.

Astăzi salvia este folosită în numeroase forme, una dintre cele mai populare și ușor de folosit fiind infuzia. Ceaiul de salvie se bea fără îndulcitori sau arome adăugate și se recomandă cantități mici, băute des.

Salvia este un puternic antioxidant

Antioxidanții sunt prezenți în număr foarte mare în salvie și, implicit, și în infuzia obținută din această plantă. Antioxidanții opresc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și curață organismul de toxine, împiedicându-le să ajungă la celule și să atace țesuturile.
Ceaiul de salvie poate preveni semnele îmbătrânirii precoce și poate să scadă riscul de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și maladii ale sistemului nervos, potrivit doc.ro.

Salvia conține peste 160 de polifenoli diferiți, care sunt substanțe chimice din plante care acționează în corpul nostru la fel ca antioxidanții. Un studiu științific a arătat că un consum de ceai de salvie (o cană de 240 ml), de două ori pe zi, a sporit semnificativ mecanismul de apărare prin care funcționează antioxidanții. De asemenea, consumul de ceai de salvie a scăzut atât colesterolul total, cât și colesterolul rău LDL.

Continuarea pe exquils.ro