Plante care ajuta in disconfortul provcat de balonare

0
149

Balonarea, sau meteorismul abdominal, poate fi un simptom al unor afectiuni intestinale, ale ficatului, stomacului sau pancreasului, a unor stari prin care organismul trece (sarcina, menstra, stres), dar cea mai raspandita cauza este stilul de viata inadecvat (mancatul in graba, lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie, cantitatea prea mare de hrana ingerata). Balonarea se caracterizeaza prin prezenta in exces a aerului in intestine, ceea ce favorizeaza intensificarea miscarilor tubului digestiv (crampe), aparitia borborismelor (sunete provocate de miscarile bulelor de aer in intestine), senzatia de presiune in abdomen, tulburari de tranzit si distensie abdominala, accentuandu-se in special dupa masa. Pentru a va putea mentine un tranzit intestinal sanatos, fara probleme, puteti incerca cateva dintre remediile urmatoare, pe care natura ni le pune la dispozitie:

Salata de marar cu seminte de in, pentru care aveti nevoie de o legatura de marar proaspat, 2 linguri rase seminte de in, 3 linguri de iaurt, o lingura de branza de vaci proaspata si nesarata. Ea se obtine astfel: se toaca mararul marunt si se amesteca cu restul ingredientelor, salata putandu-se consuma o data pe zi, la masa de pranz sau la una dintre cele 2 gustari ale zilei, pe stomacul gol. Mararul contine fier, antioxidanti, vitanima D, sodiu, potasiu, magneziu si fibre vegetale, fiind util in cazurile de balonare, anemie, constipatie, tulburari psihice, regleaza metabolismul glucozei si al calciului in organism. Mararul este considerat a fi o sare vegetala, datorita continutului ridicat de saruri.

Salata de patrunjel, pentru care va trebuie o legatura de patrunjel, un ardei gras si 2 morcovi nu prea mari. Morcovii se dau prin razatoarea mare, ardeiul si patrunjelul se toaca dupa preferinta, adaugand sare si piper. Nu se adauga nici ulei (nici macar cel de masline extravirgin), nici otet. Salata se consuma fara paine, de preferat zilnic, dupa masa de pranz. Se poate alterna salata de patrunjel cu cea de marar, consumandu-se pe o perioada de minim 14 zile. Infuzia de menta si papadie se bea dimineata, pe stomacul gol. Se pun cate o lingurita rasa din fiecare planta uscata intr-o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat, acoperit, timp de 10 minute, dupa care se strecoara si se bea caldut, fara a adauga zahar, miere sau suc de lamaie. Pentru ceai, mai puteti incerca si urmatorul amestec de plante: 15 g de fructe de cardamon, 15 g de radacini de obligeana, 15 g radacini de valeriana, 35 g frunze de izma, 35 g flori de musetel. Din amestecul de plante se iau 2 lingurite si se fierb in 300ml de apa pentru 15 minute, dupa care se strecoara si consuma dupa pranz si seara.

Infuzia de lavanda uscata (o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte) stimuleaza secretia bilei, fiind indicata in afectiuni precum balonarea, dischineziile biliare, digestia dificila, migrenele. Mai puteti incerca si infuziile de rostopasca, chimen, anghinare, rozmarin si tei, care se prepara adaugand o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10-15 minute, dupa care se strecoara si se consuma fara nici un alt fel de adaos. Decoctul de cicoare se obtine adaugand in 200ml de apa rece, 2 lingurite de radacina maruntita bine de planta, dupa care se fierbe timp de 5 minute. Decoctul se bea fractionat, pe parcursul intregii zile, in trei reprize, inainte de mesele principale.

Maceratul la rece din cicoare se obtine adaugand in 200 ml de apa rece, 2 lingurite de radacina de planta maruntita bine, dupa care se lasa la macerat timp de 6 sau 8 ore. Forma de adminsitrare a maceratui este identica cu cea a decoctului.  Cicoarea creste secretia biliara, imbunatateste digestia, fiind si un bun tonic al sistemului nervos. Vinul cu scortisoara se obtine adaugandu-se 50g de scortisoara la un litru de vin. Din acest amestec se poate bea o jumatate de pahar, un pahar pe zi, la masa. Consumul a jumatate de lingurita de scortisoara pe zi stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea episoadelor de balonare. Puteti adauga pudra de scortisoara in ceai, iaurt, miere, shake-uri, salate, sucuri proaspete de fructe, salata de fructe, etc.

Doua lingurite rase de cimbru pe zi, consumate in supe, salate, condimentand diferite alimente, va poate ajuta sa scapati de problemele legate de balonare. Daca nu suferiti de gastrita sau ulcer, pueti consuma dimineata, pe stomacul gol, un amestec preparat dintr-o jumatate de pahar de suc de lamaie si jumatate de pahar de apa. Pe langa acestea, puteti tine o cura cu probiotice pana la o luna de zile, minim 7 zile. Pentru a evita episoadele de balonare, trebuie sa evitati alimentele precum varza, fasolea, broccoli, gulia, ceapa, laptele, conopida, dar si sucurile carbogazoase, painea alba, produsele care contin gluten, faina alba, cofeina (nu depasiti 2 cafele pe zi), alcoolul, tigarile, prajelile, sarea in exces, dulciurile.

Sunt indicate alimentele bogate in potasiu (ciupercile, sparanghelul), iaurtul, legumele fierte si crude, fructele, carnea de pui, peste curcan, fructele de mare (preparate altfel decat prin prajire). Alimentele se mesteca incet, ideal, pana la 100 de ori, se consuma la temperatura camerei sau calde, nu reci sau prea fierbinti, fructele se consuma cu 3 ore inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, deoarece alaturarea lor altor alimente cauzeaza fermentatia in intestin, provocand balonarea. Este bine de stiut ca asocierea cerealelor (in special cele care contin faina alba) sau legumelor care contin amidon (orez, cartof) cu proteinele (carne, ciuperci, soia) nu este recomandata. Un alt factor care duce la meteorism il reprezinta vorbitul in timpul mesei. Vorbitul in timpul mesei faciliteaza aerofagia (inghitirea aerului), ceea ce duce la balonare. Mersul pe jos si exercitiul fizic ajuta la eliberarea tensiunii din intestin, grabind ameliorarea starii de disconfort.