Germenii pot trăi chiar şi luni de zile pe orice obiect cu care intrăm zilnic în contact, de aceea, respectarea unei igiene minuţioase în locuinţă, dar şi spălarea corectă pe mâinilor sunt esenţiale pentru a preveni boli precum toxiinfecţiile sau hepatita A, pe care le putem lua, inclusiv de la noi din casă.
O mulțime de virusuri și bacterii ne colonizează casa.
Mai ales în anotimpul cald, temperaturile crescute asociate cu umiditatea favorizează înmulţirea microbiilor în spaţiile de locuit. În plus, insectele de tipul muştelor, gândacilor şi furnicilor devin mai numeroase, iar ele pot răspândi germenii febrei tifoide, ai hepatitei A, micozelor cutanate şi toxiinfecţiilor alimentare.
Smartphone-ul și tastatura au mai mulți germeni ca WC-ul
Deşi am putea avea impresia că în baie sunt cei mai mulţi microbi, aceştia sunt prezenţi în număr mare pe obiectele pe care le folosim în mod frecvent, precum telefonul mobil, întrerupătorul de lumină, tastatura şi mouse-ul de la calculator. Astfel de germeni pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare, în special pe timp de vară, şi a diareei.
Cercetătorii de la Universitatea din Arozona SUA au observat că pe tastatura şi pe mouse-ul de la calculator se găsesc de 200 de ori mai mulţi microbi decât în vasul de toaletă. Telefoanele mobile sunt şi ele adevărate focare de infecţii, arată mai multe studii. De altfel, specialiştii spun că telefoanele sunt o cale importantă de transmitere a infecţiilor în spitale. De asemenea, surse importante de microbi sunt şi covoarele şi cuverturile, maşina de spălat, covoraşul de la intrare, mopul şi clanţa de la uşă. De aceea, toate aceste spaţii trebuie dezinfectate periodic, iar spălarea frecventă pe mâini este esenţială pentru a evita îmbolnăvirile cu germenii care en colonizează casa.