Ca si in anii precedenti, in perioada desfasurarii balciurilor anuale, politia intreprinde un ansamblu de masuri de natura sa asigure, in conditii corespunzatoare, ordinea publica si sa previna infractiunile specifice care pot avea loc cu aceasta ocazie.
Sfarsitul verii si inceputul toamnei este, in judetul nostru, perioada organizarii balciurilor anuale, prilej de petrecere a timpului liber, in special pentru copii dar si pentru adulti.
Inspectoratul de Politie al judetului Vaslui va intreprinde, ca in fiecare an, un ansamblu de masuri de natura sa asigure, in conditii corespunzatoare, mentinerea ordinii si linistii publice. De asemenea, politistii vor desfasura activitati pentru prevenirea si combaterea infractiunilor specifice acestei perioade.
Din dorinta de a creste gradul de siguranta a cetatenilor, politistii adreseaza cetatenilor judetului nostru unele recomandari, pentru ca acestia sa nu devina victime ale infractiunilor:
„Cel mai important este sa evite locurile foarte aglomerate, imbulzeala, iar ca masura de siguranta, banii si actele personale trebuie pastrate in buzunarele interioare ale hainelor; poseta si telefonul mobil trebuie protejate in permanenta. Este bine de stiut faptul ca hotii care fura din buzunare cauta spatiile restranse, locurile in care se imbulzesc mai multe persoane. Evitati, prin urmare, astfel de aglomerari si tineti necunoscutii la o distanta apreciabila. Curatarea unei pete inexistente pe hainele dumneavoastra sau a unei pete facute intentionat poate fi modalitatea prin care un hot isi insuseste pe nedrept bunurile dumnevoastra. Nu va afisati ostentativ bunurile sau obiectele de valoare atunci cand va aflati in locuri publice; infractorii nu le vor scapa din ochi, iar tentatia de a si le insusi poate fi irezistibila.
Atunci cand parasiti autoturismul, nu lasati la vedere, in interior, obiecte de valoare: genti de voiaj, posete, borsete, aparatura electronica intrucat acestea pot atrage interesul infractorilor! Asigurarea CASCO, aparent o cheltuiala, prinde bine in astfel de situatii. Sunt cazuri cand infractorii ajung in spatele gratiilor, iar proprietarii nu mai pot recupera decat o portiera, un parbriz sau nimic. O metoda eficienta ar fi poansonarea (marcajul) geamurilor, a ramelor de la usi si a componentelor demontabile cu un numar de identificare, de regula cu numarul de inmatriculare. Aceasta reprezinta o forma de descurajare pentru hoti, deoarece componentele marcate sunt mult mai dificil de vandut, iar riscul de a fi identificati este mai mare.
Consumul excesiv de bauturi alcoolice constituie o cauza a multor conflicte si favorizeaza comiterea unor infractiuni deosebit de grave (omoruri, violuri, talharii). De multe ori, in locurile aglomerate sunt persoane care, pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice sau sub influenta impulsurilor de moment, reactioneaza agresiv, punand in pericol integritatea corporala cetatenilor nevinovati. De aceea, cetatenii sunt indemnati sa nu se implice in dispute cu persoane pe care nu le cunosc si care ar putea degenera in confruntari violente.
Este de preferat ca minorii sa nu vina neinsotiti in zona in care se organizeaza astfel de evenimente, pentru ca acestia sunt tinte usoare pentru eventualii infractori. De asemenea, din cauza aglomeratiei, copiii cu varste mai mici se pot pierde foarte usor de cei care ii insotesc si pot suferi vatamari corporale grave.”a declarat Alina Tonita, responsabil mass-media al IPJ Vaslui.