Reputaţia vaccinurilor anti-COVID de tip ARN mesager este pusă la grea încercare cu un nou reproş: acela că afectează regularitatea ciclului menstrual, cu potenţial impact negativ asupra fertilităţii femeieşti. Dr. Anca Ciobanu, medic obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, prezintă poziţia comunităţii ştiinţifice asupra acestei noi controverse.
Locuim într-una dintre ţările europene codaşe în procesul de vaccinare, cu numai aproximativ 41% din populaţia generală imunizată împotriva SARS-CoV-2 prin această metodă artificială. Iar faptul că social media arată, din nou, cu degetul spre serurile de tip ARN mesager, punându-le în cârcă responsabilitatea pentru noi probleme de sănătate, ca posibile efecte adverse, nu ajută deloc procesul de imunizare prin injectare.
De data aceasta, este vorba despre legătura dintre vaccinare şi tulburările de menstruaţie, în primul rând, cu impact atât asupra comportamentului de contracepţie, cât şi asupra procesului reproducerii, în cazul cuplurilor care îşi doresc obţinerea unei sarcini. Într-adevăr, ciclicitatea menstruală este un semn de bună funcţionare a sistemului reproducător feminin şi de fertilitate, însă poate exista o variabilitate a ciclurilor de la lună la lună. Astfel, societăţile internaţionale de specialitate în ginecologie au stabilit că o variaţie mai mică de opt zile a duratei ciclului este una normală.
Cu toate acestea, dr. Anca Ciobanu, medic obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia şi asistent universitar, admite existenţa acestui subiect, aflat în curs de dezbatere în comunitatea ştiinţifică, şi explică originile sale: „Din păcate, informaţiile legate de ciclul menstrual nu au fost urmărite în studiile clinice ale vaccinurilor COVID-19 si nici efectele secundare menstruale nu au fost, până de curând, urmărite în baze de date precum VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) din Statele Unite, care permit fiecărei persoane să raporteze propriile efecte secundare. Rapoartele neoficiale din reţelele sociale si discuţiile individuale cu pacientele la consultaţiile zilnice sugerează că tulburările menstruale sunt frecvente, pacientele experimentând întârzieri de ciclu, durată prelungită sau sângerări mai abundente.”
Modificări ale ciclului menstrual au fost observate, dar sunt considerate insignifiante
Primele date ştiinţifice despre legătura dintre vaccinarea anti-COVID şi tulburările de menstruaţie au apărut de curând, în urma mai multor studii, dintre care unul derulat pe aproximativ 4000 de paciente, 2400 vaccinate (serurile luate în calcul au fost cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson) şi 1600 nevaccinate.
Concluzia acestuia: imunizarea împotriva COVID-19 cu serurile ARN mesager poate asocia un efect minim asupra ciclului menstrual; acesta este mai lung, în medie, cu 1-2 zile la pacientele vaccinate în comparaţie cu cele nevaccinate. Durata mai lungă a ciclului a fost observată la pacientele care au primit ambele doze de vaccin în aceeaşi lună, într-un singur ciclu menstrual.
Există şi alte aspecte la fel de importante pe care studiile pe această temă le subliniază: