Prajitura care a cucerit o lume intreaga: gustul minunat ramane in memorie pentru mult timp

0
67

Prajitura “Jerbo” are o istorie interesanta. Ea a fost inventata si preparata, pentru prima data, in secolul XIX, de catre renumitul cofetar Emil Gerbeaud. Apropo, in Budapesta, pana in prezent, lucreaza o cafenea cu acelasi nume, deschisa in cinstea cofetarului.

Iar acest desert extraordinar continua sa fie pregatit in diferite colturi ale lumii.
Reteta originala probabil ca nu o cunoaste nimeni. Insa, noi am ales varianta cea mai reusita si cu placere v-o prezentam.

INGREDIENTE:

500 gr de faina;

200 gr de unt;

2 oua;

250 gr de smantana fermentata;

100 gr de zahar pudra;

25 gr de drojdie proaspata;

o priza de sare;

o priza de coaja rasa de lamaie;

500 gr gem de caise;

400 gr de nuci;

200 gr de zahar;

1 lingurita de zahar vanilat;

100 gr de ciocolata cu lapte;

1 lingura de frisca.

Mod de preparare:

1.Pregatiti aluatul. Combinati drojdia cu zahar, adaugati untul cald (pastrati aproximativ 1 lingurita pentru glazura) si ouale. Amestecati ingredientele cu mixerul. Apoi incorporati smantana, coaja rasa de lamaie si faina. Amestecati. Obtineti un aluat nelipicios, mai moale decat cel sfaramicios, dar mai dens decat cel cu drojdie. Acoperiti aluatul cu folie alimentara si lasati-l sa creasca timp de aproximativ 40 de minute.

2.Impartiti aluatul in 4 parti egale. Cu sucitorul, intindeti fiecare bucata de aluat in foi cu grosimea de 0,5 cm. Aceasta prajitura poate avea forma unui chec dreptunghiular, patrat sau rotund. Deci, intindeti foile dupa marimea formei de copt. Asezati prima foaie de aluat pe hartie de copt unsa cu unt.

3.Pregatiti umplutura. Amestecati nucile cu zaharul simplu si cel vanilat. Impartiti umplutura in 3 parti egale.

4.Ungeti primul blat cu mult gem sau dulceata de caise (sau cu marmelada), presarati amestec de nuci si zahar, dupa care acoperiti cu urmatorul blat. Repetati acesti pasi cu celelalte foi de aluat. Ultima foaie o intepati uniform cu furculita, sa nu se umfle in timpul coacerii. Dati forma la loc cald pentru 30 de minute, dupa care o introduceti in cuptorul preincalzit pana la 180°C pentru 30-40 de minute.

5.Intindeti glazura, pregatita in cuptorul cu microunde sau bain-marie, desupra prajiturii racorite. Combinati ciocolata, frisca (sau smantana pentru gatit) si 1 lingurita de unt. Amestecati periodic compozitia.

6.Dupa ce glazura se prinde bine, puteti sa scoateti prajitura din forma, cu tot cu hartia de copt. Astfel va fi mai comod sa o portionati.
Este o prajitura sfaramicioasa, delicata si moale. Neaparat incercati reteta si recomandati-o prietenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.