Romanii consuma medicamente antidurere si antiinflamatoare in valoare de 170 de milioane de lei, iar piata este in crestere de la an la an, potrivit datelor IMS Health. In 31% din situatiile dureroase tratate, romanii merg in farmacie pentru a-si cumpara analgezice. In 58% din cazuri, consumatorii folosesc ce au acasa, iar in 8% din situatii apeleaza la alte solutii decat medicamentele.
Durerea este, asadar un business. Cat de eficiente sunt, de fapt, tratamentele pe care le primim la farmacie, care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmam de fapt atunci cand ne chinuie durerile, cat de mult putem recurge la analgezice si cand se instaleaza dependenta spune dr. Ovidiu Palea, medic primar anestezie-terapie intensiva, specializat in terapia durerii, de la Centrul Medical ProVita din Capitala, potrivit adevarul.ro.
Antiinflamatoarele creeaza dependenta si pot duce la grave probleme de sanatate Grosul populatiei care ia antiinflamatoare e reprezentat in special de persoanele in varsta, care sufera de diverse boli inflamatorii. Din pacate, aceste antiinflamatoare luate la nesfarsit scad raspunsul organismului si nu mai au efect sau, din contra, creeaza dependenta.
Industria analgezicelor este cea mai mare industrie mondiala. Analgezicele sunt cele mai cumparate medicamente deoarece rezolva situatia rapid, dar pe termen scurt. Insa orice simptom repetitiv trebuie investigat pentru ca abuzul de medicamente poate duce la diverse probleme de sanatate, inflamatii ale colonului, sangerari digestive, gastrita, ulcer, spune medicul.
Cand nu mai raspund la antiinflamatoare, solutia este narcoticul, bineinteles la recomandarea medicului, dar multi pacienti refuza din cauza mentalitatii, completeaza dr. Palea.