Predoiu: Modificarea legii educatiei pune pe butuci toata reforma invatamantului

0
93

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, luni, ca modificarea Legii educatiei promovata de Guvern „pune pe butuci toata reforma invatamantului” si arata „o optica nu numai stangista, nu numai socialista”, ci „mafiotica” asupra sistemului de invatamant.

 „Analiza celor 97 de modificari promovate de premierul Ponta arata ca este o garantie ca Romania nu va putea evolua si nu se va putea dezvolta cata vreme acest premier al mafiei din educatie va ramane in functie. Este o modificare care de fapt pune pe butuci toata reforma invatamantului si care ne arata o optica nu numai stangista, nu numai socialista, ci de fapt arata o optica mafiotica asupra sistemului de invatamant. Sistemul de invatamant este luat prizonier de o casa care il are ca exponent pe domnul Ponta”, a afirmat Predoiu inainte de sedinta BPN al PDL.

El crede ca Ecaterina Andronescu este „mandra” pentru ca „a reusit sa-si impuna toate interesele de grup”.

„Cred ca doamna Andronescu este mandra, a reusit sa-si impuna toate interesele de grup pe care a esuat sa le impuna in guvernul PDL-PSD timp de noua luni de zile, dar iata ca in fruntea tarii avem un premier care nu este numai lipsit de talent, de aptitudini, este lipsit si de orice forma de constiinta pentru viitorul acestei tari”, a adaugat Predoiu.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, sustine ca Ordonanta de urgenta de modificare a Legii Educatiei este rezultatul unor lungi discutii si negocieri, iar in act nu sunt schimbari care sa bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis, vineri, lui Victor Ciorbea o scrisoare in care ii semnaleaza ca ordonanta de urgenta care modifica Legea Educatiei incalca regimul constitutional privitor la emiterea OUG, el afirmand ca respectarea legii fundamentale trebuie sa fie asigurata de Avocatul Poporului.

Presedintele ii scrie Avocatului Poporului ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, 486 din 30 iunie 2014 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/26 iunie 2014 prin care au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar: posibilitatea organizarii, in cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale, trecerea terenurilor si a cladirilor in care isi desfasoara activitatea elevii, palatele si cluburile acestora, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitatii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, organizarea programelor de studii universitare de doctorat si la forma de invatamant cu frecventa redusa, reglementarea initiativei infiintarii unei institutii de invatamant superior particular si de catre persoane fizice sau grup de persoane fizice, trasarea regimului juridic al institutiilor de invatamant superior ca persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica, organizarea concursului de ocupare a functiilor de director si de director adjunct de catre inspectoratul scolar, participarea in calitate de membri, in Consiliile de Administratie a unitatilor de invatamant de stat a primarilor si presedintilor consiliilor judetene, crearea unei noi categorii de functii didactice in cadrul unitatilor de invatamant superior.

„Potrivit alin. (4) si (6) al Art. 115 din Constitutie, Ordonantele de urgenta pot fi adoptate «numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata», neputand «afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie». Din coroborarea celor doua prevederi constitutionale mai sus indicate, pentru emiterea unei ordonante de urgenta, trebuie indeplinite, in mod cumulativ, cele doua cerinte: urgenta si sfera obiectului de reglementare”, scrie presedintele.